Hlavní obsah

Sprinty v Novém Městě vyhráli Northug a Follisová

Norský lyžař Petter Northug a Italka Arianna Follisová vyhráli v Novém Městě na Moravě sprint volnou technikou, který byl pátým dílem Tour de Ski. V čele průběžného pořadí seriálu se s přehledem udržel Švýcar Dario Cologna, který ve finále dojel pátý. Mezi ženami se ujala vedení Finka Aino Kaisa Saarinenová, která ve čtvrtek skončila třetí.

Článek

Follisová zopakovala vítězství ze závodu v Praze, když ve finále na 1,2 kilometru dlouhé trati porazila v závěrečném spurtu Slovinku Petru Majdičovou. Dosud vedoucí žena Tour Virpi Kuitunenová z Finska skončila druhá ve finále B a celkově osmá. Northug vyhrál před krajanem a vítězem pražského sprintu Torem Arnem Hetlandem. Třetí byl Ital Cristian Zorzi.

Úspěšný den norských lyžařů korunoval čtvrtým místem John Kristian Dahl. "To je skvělý výsledek. Nakonec jsem vyhrál já, což je super. Moc mi ta trať seděla a líbilo se mi to tady," uved Northug. V podobném duchu hovořila i Follisová. "Byl to pro mě neuvěřitelný den, protože se jelo na těžké trati a já dokázala i podruhé sprint na Tour vyhrát," radovala se v cíli v rozhovoru pro Českou televizi.

Mezi 30 účastníků vyřazovacích bojů se dostali z druhého místa v kvalifikaci Aleš Razým a také šestadvacátá Kamila Rajdlová. Ve čtvrtfinále Razým nešťastně vypadl po nezaviněné kolizi s Italem Pietrem Pillerem Cotrerem, který se prodral při sjezdu dopředu a připletl se českému lyžaři do cesty. Do semifinále se nedostala ani Rajdlová.

Bauer nepostoupil z kvalifikace

"Nevím, proč tam Cottrer padal," prohlásil Razým, který spadl i v závodu v Praze. Tam si za to ale mohl sám. "Už jsem myslel, že se mu vyhnu. Jenže se nějak skupil, kopl mě do nohy a já upadl. Moc to před zatáčkou rozbruslil," řekl Razým.

V rozjížďce se soustředil zejména na oba norské závodníky Hetlanda a Northuga, kteří mají dobře zvládnutou taktiku ve sprintu. O nebezpečné zatáčce Razým dobře věděl, proto nechápal Cottrerovo riskování. "Měl jet normálně. V cíli jsem mu nadával. Nevím ale, co mi odpověděl, neboť mluvil italsky. Přišel jsem o příležitost," litoval jedenáctý muž prosincového sprintu v Davosu.

Hned za Bauerem se v kvalifikaci umístil padesátý Milan Šperl a Jiří Magál obsadil předposlední 58. příčku. "Dostal jsem zhruba to samý co v Praze," řekl novinářům Bauer. Vyřazení v kvalifikaci má prý tu výhodu, že aspoň ušetří síly. "Ale nohy bolí asi jako každého," uvedl.

Příliš se netěšil na pouť do italského Val di Fiemme. "Je po Silvestru, silnice budou plné a do Fiemme to není blízko," uvedl k cestě dlouhé zhruba 700 kilometrů.

Rajdlová ve čtvrtfinále vypadla z pátého místa v rozjížďce, v které upadla spolufavorizovaná Polka Justyna Kowalczyková. Česká lyžařka za úspěch považovala už postup mezi třicítku nejrychlejších. "Trochu jsem ale doufala, že by se to třeba mohlo povést," uvedla.

Rajdlová je zbývající českou lyžařkou ve startovním poli, poté co do kvalifikace sprintu nenastoupila celkově poslední Eva Skalníková. Už na Silvestra skončila Tour pro Evu Nývltovou, která doběhla poslední na klasické desítce a překročila časový limit. Nemocná Eliška Hájková do závodu ani nenastoupila.

V pelotonu už chybí i vítěz prvního ročníku Tour Tobias Angerer. Německý lyžař odstoupil kvůli silnému nachlazení už před dnešním sprintem z průběžné 28. pozice. Stejně se zachoval i devětadvacátý Švéd Anders Södergren, kterého trápila bolavá záda.

Tour de Ski pokračuje v sobotu ve Val di Fiemme závody klasickou technikou s hromadným startem na 10 respektive 20 km.

Sprint - Nové Město:
Muži (1,2 km): 1. Northug 2:08,2, 2. Hetland (oba Nor.) -0,2, 3. Zorzi (It.) -0,5, 4. Dahl (Nor.) -1,0, 5. Cologna (Švýc.) -1,7, 6. Čebotko (Kaz.) -2,5, ...21. Razým, 49. Bauer, 50. Šperl, 58. Magál (všichni ČR).
Průběžné pořadí Tour de Ski (po 5 ze 7 závodů): 1. Cologna 1:26:02,4, 2. Ročev (Rus.) -23,5, 3. Rönning (Nor.) -32,5, 4. Northug -48,5, 5. Teichmann (Něm.) -55,9, 6. Dahl -1:16,0, ...15. Bauer -1:51,7, 39. Šperl -4:14,4, 43. Razým -4:27,0, 45. Magál -5:21,7.
Ženy (1,2 km): 1. Follisová (It.) 2:22,6, 2. Majdičová (Slovin.) -0,5, 3. Saarinenová (Fin.) -0,8, 4. Genuinová (It.) -1,1, 5. Procházková (SR) -5,3, 6. Longaová (It.) -8,0, ...24. Rajdlová (ČR).
Průběžné pořadí Tour de Ski (po 5 ze 7 závodů): 1. Saarinenová 59:30,4, 2. Kuitunenová (Fin.) -13,8, 3. Björgenová (Nor.) -37,0, 4. Majdičová -44,1, 5. Follisová -52,8, 6. Kowalczyková -1:33,8, ...30. Rajdlová -5:30,0.

Reklama

Související témata: