Hlavní obsah

Veslaři angažovali k reprezentaci finského trenéra Sinisala

PRAHA

Finský trenér Veikko Sinisalo povede v nadcházejícím olympijském cyklu elitní české párové veslaře. Český veslařský svaz (ČVS) společně s pražskou Duklou angažoval kouče, jehož svěřenci v minulé sezóně získali medaile na olympijských hrách i mistrovství světa, na místo, které v minulosti zastával Sergej Kruťjakov.

Článek

Hlavním Sinisalovým úkolem bude vrátit párovou čtyřku na stupně vítězů na vrcholných akcích.

Kruťjakov vedl párovou čtyřku až do loňského února, poté jej ČVS odvolal a nahradil dvojicí Přemysl Panuška, Milan Doleček starší. Ani jí se ale nepovedlo zlepšit výkony kvarteta, které na olympiádě v Pekingu neobhájilo stříbrné medaile a skončilo až v B-finále.

"Po roztržce s Kruťjakovem jsme se snažili najít nové řešení. V Čechách jsme adekvátního trenéra nenašli, proto jsme hledali v zahraničí a nakonec se dohodli na spolupráci se Sinisalem," řekl v pondělí předseda ČVS Jiří Kejval.

Hlavním favoritem veslařského svazu byl Dick Tonks z Nového Zélandu, který se ale nakonec rozhodl, že zůstane doma a do Evropy se nepřesune. Volba tak padla na čtyřiačtyřicetiletého Sinisala, jenž naposledy trénoval ženy ve Finsku.

Nejlepší a nejvýhodnější

Dvojskif lehkých vah Sanna Stenová, Minna Nieminenová byl pod jeho vedením například druhý v Pekingu. "Jednali jsme s více trenéry, ale on nám přišel nejlepší a nejvýhodnější," uvedl Kejval.

Veslařskému svazu se společně s Duklou, která se od začátku podílela na jednáních o příchodu zahraničního trenéra, a se sponzory podařilo celý projekt zajistit i finančně. Sinisalo se už po Novém roce do Česka přestěhoval i s rodinou.

"Nebylo to jednoduché, ale vše je vyřešené. Výhodou bylo i to, že bere jako obrovskou čest a možnost pracovat s kvalitními veslaři," řekl svazový předseda.

Sinisalo by měl u reprezentace působit až do olympijských her 2012 v Londýně a stanovil si jednoznačné cíle. "Chce posádku dovést ke zlaté medaili," uvedl Kejval.

Reklama