Hlavní obsah

Armstrongův návrat přilákal v Adelaide davy diváků

ADELAIDE

Sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong se k profesionální cyklistice vrátil 64. místem v dnešním kritériu v Adelaide, které bylo předehrou k etapovému závodu Tour Down Under. Na premiérové vystoupení sedmatřicetiletého Američana po tříleté pauze se přišlo podívat přes 138 000 fanoušků.

Článek

"Byla to zábava. Jsem rád že první den mám za sebou a teď můžeme začít závodit. Den před startem jsem byl trochu nervózní, ale na první den to nebylo špatné," citovala agentura AP Armstronga, který na vítězného Robbieho McEwena ztratil 23 sekund.

Americký cyklista, který se k závodění vrátil v barvách stáje Astana, se celou dobu kritéria kolem Rymill Parku držel v pozadí, protože měl za úkol především vyhnout se pádu. "Na úvod to bylo dobré. Cítil jsem se skvěle, protože jsem se na návrat dlouho připravoval," uvedl Armstrong, který comeback oznámil loni v září.

Uchýlil se do hloubi pelotónu

Na startu se postavil do čela pelotonu spolu s loňským vítězem Andrém Greipelem z Německa, domácí hvězdou Stuartem O'Gradym a dalším šampiónem Tour de France Španělem Oscarem Pereirem. Po vyjetí se ale Armstrong uchýlil do hloubi pelotónu. "Něco podobného jsem tak rychle udělal naposledy v devadesátých letech. Je vtipné se k tomu vrátit, ale vzadu je to trochu lehčí a bezpečnější," uvedl Armstrong, jehož hlavním cílem letos jet vedle Tour de France také premiéra na Giro d'Italia.

"Je to výjimečný den," prohlásil Johan Bruyneel, šéf stáje Astana. "Hlavně pro Lance je velký okamžik, protože si dal na záda startovní číslo a stal se z něj zase závodník," dodal.

Kritérium sice bylo součástí Tour Down Under, jeho výsledky se však do celkového pořadí nepočítají. První etapa je na programu v úterý a na úseku mezi Norwoodem a Mawson Lakes na cyklisty čeká 140 kilometrů.

Tour Down Under - kritérium (51 km):
1. McEwen (Austr.) 1:04:32, 2. Stroetinga (Niz.), 3. Brown (Austr.), 4. Greipel (Něm.), 5. Rojas (Šp.), 6. Davis (Austr.) všichni stejný čas, ...64. Armstrong (USA) -23.

Reklama