Hlavní obsah

Pouze Berdych a Šafářová postoupili do druhého kola Australian Open

MELBOURNE

Pouze Tomáš Berdych a jeho přítelkyně Lucie Šafářová dokázali v pondělí z českých tenistů postoupit do druhého kola Australian Open. Berdych porazil Američana Ginepriho ve třech setech, Šafářová rovněž neztratila ani set proti Rakušance Bammerové. S úvodním grandslamem sezóny se naopak rozloučili Ivo Minář, Barbora Záhlavová-Strýcová, a Petra Cetkovská.

Článek

Berdych v zápase jen jednou ztratil servis, zatímco soupeři ho dokázal vzít hned pětkrát. Američan navíc udělal padesát nevynucených chyb, čímž usnadnil dvacátému nasazenému postup do druhého kola. V něm se Berdych utká s Argentincem Brianem Dabulem, s nímž se na okruhu ATP ještě nepotkal. Čtyřiadvacetiletý Jihoameričan uzavírá první stovku světového žebříčku.

Ivo Minář vypadl i při svém třetím startu v Melbourne hned v prvním kole. V utkání s patnáctým nasazeným Wawrinkou přitom cítil šanci na úspěch. Sám se o ni připravil především špatným podáním. "Myslím si, že jsem ho dneska mohl dát. Chyba byla v prvním servisu, tam mám strašné rezervy. Cítíme s trenérem, že je to teď největší slabina. Ve třetím setu jsem ho třikrát brejknul a stejně jsem prohrál 5:7," posteskl si.

Wawrinkovi sebral podání celkem šestkrát, ale sám ho prohrál sedmkrát. Nevyužil ani setboly v tie-breaku čtvrtého setu, který ztratil v poměru 9:11. "Nebylo to daleko. Je to o kousky, gamy byly vyrovnané," dodal.

Výpadek mohla zavinit přemíra snahy

Zklamaná byla po vyřazení se Stephanií Cohenovou-Alorovou i Barbora Záhlavová-Strýcová. Česká tenistka v duelu s francouzskou soupeřkou vedla ve druhém setu 4:2 a 40:15 při vlastním servisu, přesto prohrála 4:6. "Říkala jsem si, tu holku mám a vím, jak na ni mám hrát. Ale pak jsem zkazila pár míčů, dala jsem dvojchybu a už to bylo 4:5. Vůbec jsem nevěděla, co se děje. Pak se zase do toho dostávat, to už je pozdě," komentovala kritický moment zápasu.

Výpadek mohla podle ní zavinit i přemíra snahy. "Chtěla jsem až moc, chtěla jsem vyhrát. Věděla jsem, že ten los byl docela dobrý, že jsem mohla dostat i horší. Možná se tak sama dostávám do situace, že pak nemůžu vůbec hrát," řekla po porážce se 106. hráčkou světa. "Mrzí mě to, protože jsem se cítila dobře. Pořád se cítím dobře," dodala Záhlavová-Strýcová, která je v žebříčku o 32 míst výš.

Z postupu se radovali sourozenci Safinovi

Jako poslední z českých tenistek hrála v pondělí Petra Cetkovská, ale proti Marině Erakovicové z Nového Zélandu neuhrála ani set. Erakovicová bude soupeřkou Šafářové ve druhém kole.

Takřka zároveň se z postupu do druhého kola radovali sourozenci Safinovi. Třetí nasazená Dinara porazila 6:3 a 6:4 krajanku Allu Kudrjavcevovou, vítěz Australian Open z roku 2005 Marat po setech 6:3, 6:3 a 6:4 vyřadil Španěla Ivana Navarra.

Australian Open 2009 - výsledky českých tenistů:
MUŽI:
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (20-ČR) - Ginepri (USA) 6:4, 6:4, 6:3, Wawrinka (15-Švýc.) - Minář (ČR) 6:1, 2:6, 7:5, 7:6 (11:9)
ŽENY:
Dvouhra - 1. kolo:
Cohenová-Alorová (Fr.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:3, 6:4, Šafářová (ČR) - Bammerová (24-Rak.) 6:3, 6:1, Erakovicová (N. Zéland) - Cetkovská (ČR) 6:4, 7:5.
Výsledky ostatních zápasů turnaje

Reklama