Hlavní obsah

Na Australian Open postupují Benešová a Štěpánek, Vaidišová dohrála

MELBOURNE

Českým tenistům se druhý hrací den na Australian Open příliš nevyvedl, hned v prvním kole skončilo účinkování ve dvouhře pro Petru Kvitovou, Nicole Vaidišovou, Kláru Zakopalovou, i Jana Hernycha. Z postupu se mohla radovat jen Iveta Benešová po třísetovém vítězství nad Ruskou Věrou Duševinovou, a Radek Štěpánek po zdolání Nicolase Lapenttiho z Ekvádoru.

Článek

Štěpánek sice úvodní sadu prohrál v poměru 3:6, tři následující sety ale získal ve svůj prospěch. Dvaadvacátý nasazený Štěpánek se ve druhém kole střetne s kvalifikantem Michaelem Berrerem. S německým tenistou se sice Štěpánek ještě neutkal, v duelu bude ale favoritem. Berrerovi patří až 134. místo v žebříčku, zatímco Štěpánek figuruje na 23. příčce.

Benešová vzala Azarenkové v prvním setu dvakrát servis a získala jej v poměru 6:4, ve druhém však úplně vypadla z rytmu a dostala nepopulárního kanára, když uhrála jen devět míčů. Rozhodující sada už vyzněla opět jasně pro českou hráčku po výsledku 6:2. Benešová se v dalším kole utká s další Ruskou, čtvrtou nasazenou Jelenou Dementěvovou.

Další dvě české tenistky uhrály shodně proti svým soupeřkám jen tři gamy. Osmnáctiletá Kvitová nenavázala na turnajový triumf z Hobartu, v úterý nestačila na turnajovou třináctku Victorii Azarenkovou. Té podlehla po setech 2:6 a 1:6, když šestkrát neudržela vlastní servis, jindy svoji silnou zbraň.

Navlas stejným výsledkem skončil duel mezi Vaidišovou a Francouzkou Severine Brémondovou. Česká hráčka pouze jednou za celé utkání udržela vlastní servis a potvrdila matné výkony z minulé sezóny. Během utkání nedala ani jedno eso, zatímco Brémondové se to podařilo hned v devíti případech.

Více než čtyři hodiny bojoval o postup Hernych s Rumunem Victorem Haneskem, ale i on nakonec odešel poražen 6:8 v pátém setu. V dramatickém duelu začal Hernych lépe a vedl již 2:0 na sety, pak však prohrál dvakrát tie-break a v koncovce rozhodujícího setu byl šťastnější jeho soupeř.

AUSTRALIAN OPEN 2009 - výsledky českých tenistů:
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Hanescu (Rum.) - Hernych (ČR) 3:6, 3:6, 7:6 (9:7), 7:6 (7:4), 8:6, Štěpánek (22-ČR) - N. Lapentti (Ekv.) 3:6, 6:3, 6:4, 6:4.
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Brémondová (Fr.) - Vaidišová (ČR) 6:2, 6:1, Benešová (ČR) - Duševinová (Rus.) 6:4, 06, 6:2, Azarenková (13-Běl.) - Kvitová (ČR) 6:2, 6:1, Stosurová (Austr.) - Zakopalová (ČR) 7:6 (7:5), 7:6 (7:0).

Reklama

Související témata: