Hlavní obsah

Jeden z favoritů AO vypadl, Murray nezíská grandslam ani v Melbourne

MELBOURNE

Tenisové kurty v Melbourne zažily v mužské dvouhře první velké překvapení. S turnajem se totiž loučí jeden z největších favoritů Andy Murray. Čtvrtý nasazený podlehl Španělu Fernandovi Verdaskovi 2:6, 6:1, 1:6, 6:3 a 6:4. Mladý Skot si tak na zisk svého premiérového grandslamového turnaje bude muset počkat. Do dalšího kola naopak prošel bez problému Rafael Nadal.

Článek

Murrayho do role největšího favorita úvodního grandslamu sezóny nominovaly hlavně sázkové kanceláře, které mu přiřkly nejnižší kurz ze všech hráčů. Přesto putování Skota skončilo již ve čtvrtém kole.

Oba tenisté získali v prvních čtyřech setech po dvou vyhraných sadách, v nichž zcela vládli. V úvodu každého z nich se totiž jednomu ze soupeřů podařilo prorazit podání a set vždy dotáhli do vítězného konce. Pátá sada měla být jiná. V šesté hře si nejdříve Španěl udržel podání, přestože měl Murray dvě šance na brejkbol. V následujícím gamu měl stejnou možnost i Vedrasco a hned první z nich využil. Verdasco, přemožitel Radka Štěpánka ve třetím kole, získal rozhodující sadu a ve svém prvním čtvrtfinále na Australian Open narazí na Jo-Wilfrieda Tsongu, který si poradil s Jamesem Blakem 6:4, 6:4 a 7:6.

Nadal narazí na Simona

Světová jednička Rafael Nadal se na svůj postup naopak příliš nenadřela. S Chilanem Fernandem Gonzalezem neprohrála ani jeden set a po výsledku 6:3, 6:2 a 6:4 postoupila mezi nejlepších osm tenistů na turnaji. Ve čtvrtfinále se Nadal střetne s Francouzem Gillesem Simonem, jemuž skrečoval krajan Gael Monfils.

Nadal by měl být v utkání favoritem. Po zranění v závěru loňské sezóny a vypuštění Turnaje mistrů a finále Davis Cupu se navíc podle svých slov cítí odpočatý. „Přesto nikdy nevíte, co se může stát. Zápas se Simonem bude pro mě hodně těžký. Simon nedělá příliš mnoho chyb. Musím být agresivnější, snažit se hrát v kurtu. Nesmím se držet za základní čárou,“ řekl Nadal pro Eurosport po utkání.

Do čtvrtfinále postoupila i trojnásobná vítězka turnaje Američanka Serena Williamsová, které vzdala za stavu 3:6 a 4:2 Victoria Azarenková z Běloruska. Přemožitelce Petry Kvitové došly fyzické síly a přestože získala úvodní sadu ve svůj prospěch, zápas nakonec musela skrečovat. Kurt opouštěla v slzách.

Serena Williamsová ve čtvrtfinále narazí na Rusku Světlanu Kuzněcovovou. Té soupeřka vzdala také. Za stavu 4:1 zápas ukončila Číňanka Čeng Ťie pro zranění zápěstí.

Australian Open:
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Simon (6-Fr.) - Monfils (12-Fr.) 6:4, 2:6, 6:1 skreč, Nadal (1-Šp.) - Gonzalez (13-Chile) 6:3, 6:2, 6:4, Verdasco (14-Šp.) - Murray (4-Brit.) 2:6, 6:1, 1:6, 6:3, 6:4, Tsonga (5-Fr.) - Blake (9-USA) 6:4, 6:4, 7:6 (7:3).
Čtyřhra - 3. kolo:
Dlouhý, Paes (4-ČR/Indie) - Hanley, Kerr (Austr.) 6:2, 7:5.
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Suarezová-Navarrová (Šp.) - Medinaová-Garriguesová (21-Šp.) 6:3, 6:2, Dementěvová (4-Rus.) - Cibulková (18-SR) 6:2, 6:2, Kuzněcovová (8-Rus.) - Ťie Čeng (22-Čína) 4:1 skreč, S. Williamsová (2-USA) - Azarenková (13-Běl.) 3:6, 4:2 skreč.
Čtyřhra - 3. kolo:
Grönefeldová, Schnyderová (Něm./Švýc.) - Šafářová, Voskobojevová (ČR/Kaz.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:3.
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Medinaová, Robredo (7-Šp.) - Vesninová, Damm (Rus./ČR) 6:4, 6:3.
Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Tůmová (ČR) - Šroffová (Ind.) 6:0, 6:3
Čtyřhra - 1. kolo:
Borecká, Kubičíková (ČR) - Hogenkampová, Lemoineová (Niz.) 3:6, 6:4, 11:9, Berlineckeová, Tůmová (Něm./ČR) - Rogowská, Sheedová (Austr.) 4:6, 7:5, 10:8.

Reklama