Hlavní obsah

Verner obuje dřeváky a potáhne na Los Angeles

Výbuch to byl pořádný. Po stříbru a zlatu skončil krasobruslař Tomáš Verner na mistrovství Evropy tentokrát bez medaile. Nejenže v Helsinkách titul neobhájil, po zpackané volné jízdě spadl až na konečné šesté místo. Neúspěch v šatně obrečel, v pondělí se však vrátil do Prahy s odhodláním získat medaili na mistrovství světa, která mu ještě chybí.

Článek

Evropský šampionát jste nezvládl. Už máte jasno, jak dál?

Proběhla porada s realizačním týmem a shodli jsme se, že změny moc velké nebudou. Dojde k drobné modifikaci tréninku a víc se zaměříme na volnou jízdu.

V minulých letech jste vozil medaile. Jaké to je teď, vracet se domů bez fanfár?

Návratu jsem se nebál. Po druhém místě v krátkém programu jsem si chtěl zavtipkovat, že po dlouhé době nejsem na mistrovství Evropy v polovině soutěže první. To jsem ještě měl náladu... Chyby teď ovšem musím hledat hlavně sám v sobě. Volná jízda se mi nepovedla již loni na MS v Göteborgu. A úspěšní lidé chyby neopakují.

Dlouho jste úspěšný byl.

Nechci říkat, že hazarduji se svým jménem, ale přece jen jsem si už vydobyl určitou pozici. Netvrdil jsem, že letím do Helsinek obhájit titul, jak jsem všude slyšel. Chtěl jsem zajet své osobní bodové maximum, což se mi v krátkém programu povedlo.

Však jste také za krátký program získal malou stříbrnou medaili.

Je někde v kufru. Trochu jsem se na ni rozzlobil, že je malá a nikdo o ní neví... Ale nezanevřu na ni. Mělo by se o ní víc mluvit, protože závod sestává ze dvou různých disciplín. Samozřejmě mě mrzí, že jsem dovezl jen jeden penál.

Po šampionátu vyměníte brusle. Proč?

Jedny mi vydrží tak půl roku a s těmi starými už jsem měl velké problémy. Na ty nové si chci zvyknout co nejdřív, protože než se uzpůsobí noze, připadám si v nich jako ve dřevácích. Tak na dva týdny to samozřejmě poznamená trénink. A nevezmu si na triko, abych měnil brusle až těsně před mistrovstvím světa.

Ze světového šampionátu ještě medaili nemáte, chcete ji získat jako útěchu. Jak vysoko pro vás visí?

Nebudu vyhlašovat, pro co do Los Angeles pojedu. Vím ale, že medaile visí právě v okruhu mých programů. Když je zvládnu, tak v mém dosahu je.

Nejdřív ze všeho ale musíte k zubaři...

Bohužel, to je další nepříjemnost. Zub se mi rozlomil právě v dějišti mistrovství Evropy. Náladu jsem si spravil aspoň poslední den. Český velvyslanec pozval celý tým na ambasádu a pak na projížďku, takže v Helsinkách jsem výjimečně neviděl jen závody, ale také město.

Reklama