Hlavní obsah

Florbalisté v civilu? Muž v domácnosti i podnikatel v Rumunsku

HELSINKY

Než vyrazili do Helsinek na mistrovství světa, musela většina reprezentantů požádat své šéfy o dovolenou. Florbal je stále na vrcholné úrovni převážně poloprofesionálním sportem, a tak se i české hvězdy s výjimkou ve Švédsku působícího útočníka Aleše Zálesného vedle florbalu živí, jak umí a jak jim okolnosti dovolí.

Foto: ČFbU

Štěpán Slaný vedle florbalu organizuje zájezdy do rumunského Banátu.

Článek

Zřejmě nejexotičtější práci má mladoboleslavský obránce Štěpán Slaný, který zajišťuje outdoorové aktivity v rumunském Banátu. „Je to oblast asi 100x150 kilometrů, kde žije spousta Čechů v asi šesti vesnicích. Pochází odtamtud moje přítelkyně, já tam byl poprvé před šesti lety a zaujalo mě to natolik, že jsem se tam hned rozhodl koupit barák. Teď tam dělám zájezdy pro školy i teambuldingové akce, snažím se jim ukazovat přírodu,“ vysvětluje Slaný.

Oblast Banátu ho okouzlila. „V těch českých vesnicích se zastavil čas před sto lety. Dodržují se tam zvyky a tradice, místo koukání na televizi se večer hromadně zpívá,“ popisuje, byť uznává, že tam život není moc lehký.

Ve čtyřiceti do důchodu

„Je tam hodně starých lidí a není tam moc práce. Byly tam doly, ale ty spadly, takže horníci museli do důchodu třeba ve čtyřiceti letech. Dost jich odešlo do Čech, ale jak mají cizí občanství, při propouštění šli často jako první a vraceli se zpátky. Proto se snažím spolupracovat s Člověkem v tísni a zprostředkovat jim tam nějakou práci, třeba v rámci těch outdoorových projektů, co tam chystáme,“ vypráví reprezentační bek.

Jeho klubový spoluhráč útočník Ondřej Fojta zase tři roky pracoval jako pekař, nyní dělá obchodního zástupce sponzorovi mladoboleslavského klubu – ve firmě vyrábějící kondomy.

Ke komentování se nevrátil

Jako muž v domácnosti se v současnosti tituluje další bek Milan Garčar. Kvůli zahraničnímu angažmá opustil pozici komentátora na české verzi Eurosportu. „A když jsem hrál ve Švédsku, nabralo se dost nových lidí a už nebylo místo. Ale nelituju, Švédsko byla dobrá zkušenost,“ ujišťuje. Po návratu se především připravoval na šampionát, do práce by se chtěl vrátit od nového roku.

A na komentování zanevřít nechce. „Je to práce, která by mě naplňovala. Brát plat za něco, o co se zajímám normálně, je super. Je to podobné jako u profesionálního sportu,“ srovnává. Věří, že se k mikrofónu vrátí, třeba v podobné pozici, jakou nyní pro Českou televizi zastává bývalý úspěšný hráč Vladimír Fuchs. „Teď jsem předběžně domluvený s ČT, že bychom mohli v budoucnu při florbalových přenosech spolupracovat, když to nebude kolidovat se zápasy Tatranu nebo reprezentace,“ plánuje Garčar.

Trénuje zaměstnance

Kapitán reprezentace Milan Fridrich je zase trenérem – nikoliv však florbalovým, koučuje převážně nové zaměstnance společnosti Seznam.cz. „Trénuji je na projekty, které Seznam nabízí, jak je zadávat a prezentovat u klientů,“ vysvětluje svoji pozici, která se nazývá "trenér hard, soft skills". A jeho práce má využití i ve sportu. „Ty dovednosti manažera se dají převést i na fungování florbalového týmu. Jen to člověk musí vždy přizpůsobit konkrétní situaci, nedá se to zobecňovat,“ vysvětluje.

Gólman Tomáš Kafka má pod sebou tým, který má na starosti odhalování a prevenci podvodů ve firmě Ernst&Young, řada převážně mladších hráčů jsou ještě studenty.

Ve složitější situaci jsou florbalisté působící v zahraničí, kde jsou pro ně pracovní možnosti omezené, a tak často musejí vzít za vděk zaměstnání u klubových sponzorů nebo prací s nižší kvalifikací, než jakou mají z Česka.

Čím se živí reprezentanti
Tomáš Kafka: manažer odhalování a prevence podvodů
David Rytych: student mezinárodního obchodu
Pavel Brus: příležitostné brigády
Marek Deutsch: prodavač florbalového vybavení
Milan Garčar: v domácnosti
Tomáš Chrápek: montér podlahových krytin
Aleš Jakůbek: produktový manažer a student ekonomie
Jan Jelínek: student ekonomie
Štěpán Slaný: organizátor zájezdů do Rumunska
Ondřej Fojta: obchodní zástupce
Milan Fridrich: školitel ve firmě
Matěj Jendrišák: student biomedicíny
Martin Ostřanský: automechanik
Martin Richter: projektový manažer
Radek Sikora: topenář a vedoucí florbalové firmy
Vojtěch Skalík: administrativní pracovník
Tomáš Sladký: trenér juniorů
Daniel Šebek: pomocný elektrodělník
Milan Tomašík: student ekonomie
Aleš Zálesný: profesionální florbalista
Tomáš Trnavský (trenér): elektrikář
Jan Vavrečka (asistent trenéra): lektor angličtiny
Filip Vítek (asistent trenéra): student ekonomie

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.