Hlavní obsah

Zemřel legendární vzpěrač Alexejev, držitel 80 rekordů

MNICHOV

Legendární vzpěrač Vasilij Alexejev dnes zemřel ve věku 69 let. Bývalý sovětský reprezentant vyhrál během své unikátní sportovní kariéry v supertěžké váze dvakrát olympijské hry, osmkrát mistrovství světa a vytvořil 80 světových rekordů.

Článek

V anketě Vzpěrač století, kterou v roce 2005 uspořádala mezinárodní federace IWF, obsadil Alexejev třetí místo. Více hlasů získali jen nejúspěšnější vzpěrač v olympijské historii Turek Naim Süleymanoglu a Řek Pyrros Dimas.

Alexejev trpěl srdečními problémy, kvůli nimž byl začátkem listopadu hospitalizován na specializované klinice v Mnichově, kde zemřel. Právě v bavorské metropoli získal v roce 1972 své první olympijské zlato.

Od roku 1970 si přes 160 kilogramů vážící silák držel sedm let neporazitelnost. Vedle osmi triumfů na MS nasbíral stejný počet evropských titulů včetně vítězství na šampionátu v Havířově v roce 1978. V této době se jakožto "nejsilnější muž světa" dostal i na titulní stranu amerického magazínu Sports Illustrated.

Na olympijských hrách v Moskvě však místo završení zlatého hattricku selhal. V trhu si stanovil příliš vysokou základní váhu, kterou nedokázal zvednout. Krátce poté ukončil kariéru.

Později také trénoval reprezentaci, ale jako kouč už tolik úspěšný nebyl. V roce 1993 byl uveden do mezinárodní vzpěračské Síně slávy.

Reklama