Hlavní obsah

Ondra mohl umřít, od stolu ke dveřím šel šest minut, vzpomíná Bankův lékař

Václav ProcházkaSport.cz

Varovali ho, budoucnost mu líčili i v temných odstínech, ale nezlomili ho. Lyžař Ondřej Bank si jel po svém. Zase zpět na svahy, aspoň na pár týdnů i přes záhadnou nemoc, která ho připravila o dlouhé měsíce přípravy. Vzala mu váhu a hlavně kondici, kvůli níž nakonec ale sezónu na sjezdovkách předčasně ukončil.

Foto: archiv

Ondřej Bank

Článek

„To je od něj po dlouhé době rozumná myšlenka,“ říká Vladislav Hospodár, lékař, jehož péčí Bank nezřídka prochází. Za dlouhá léta se dobře znají. „Je to největší z bláznů ve sportu, horší jsou jen motocykloví závodníci,“ pokračuje odborník na sportovní medicínu s úsměvem na adresu jednatřicetiletého sjezdaře, který po vydařené minulé zimě měl našlápnuto k dalšímu vzestupu.

Jenže zřejmě dovolená v tropech přinesla problém. Horečky, bolesti, vyčerpání, ani chodit nemohl. „Když ho dovezli na vozíku, zhrozil jsem se,“ vybavuje si Hospodár scénu z léta. „Přišel jsem po svých, ne,“ namítá Bank. „Ale od stolu ke dveřím ti to trvalo šest minut,“ reaguje lékař.

Přesnou odpověď na otázku, o jakou chorobu šlo, nezná. A alespoň zhruba? „Napadl ho virus, jakých jsou tisíce. Pro domorodce je neškodný, organismus cizince ale zcela ztrácí obrannou funkci. A dál to ve slezině může dřímat,“ přibližuje lékař už zase varovně.

Malý zázrak

Rychlé relativní uzdravení bere jako zázrak. „Je to jeden z těch zvláštních případů, kdy se říká, že pacient se hojí léčbě navzdory,“ tvrdí s dávkou nadsázky. „Zažil jsem podobný případ u fotbalisty. Jak to přišlo, tak to odešlo, nikdo pořádně neví jak,“ připomíná. „Mohlo ale být po něm. Slabší kusy umřou, naštěstí je Ondra trénovaný,“ říká dále lékař.

Míní, že atak může přijít znovu. „Problém trval tři měsíce, vždy je třeba třikrát tak dlouhá doba, aby se tělo dalo dohromady,“ soudí Hospodár, že vyřešení problémů závodník věnoval málo času.

„Že Ondra závodí, jsem se dověděl z televize,“ vybavuje si překvapivý moment. Nediví se, že Bankovi chyběly v závěru závodů síly. Zvláště když tratě obřích slalomů, na které se český sjezdař zaměřuje, se neustále natahují. I v Adelbodenu, kde to měl rozjeté na body. „Bylo to tam těžké, to je kopec, kde se v dolní části i kamzíci vážou, aby nespadli,“ říká s úsměvem Hospodár.

Tělo se bude vzpamatovávat přírodní cestou

Další závody tohoto ročníku SP Bank vynechá. Než v únoru začne znovu trénovat a testovat, chce dát tělu šanci na oddech. „Až mi z těch všech návodů, jak organismus vyčistit, praská hlava,“ culí se. „Bude to dělat tak, jako sedláci před érou antibiotik a pesticidů,“ naznačuje Hospodár přírodní cestu k osvěžení.

Bank vidí i pozitiva, bude testovat lyže na obří slalom, které mají podle nových pravidel od příští sezóny větší rádius. „Začíná nová éra a budu mít výhodu, že můžu zkoušet déle,“ libuje si.

Rok bez závodění ho nepřipraví o velkou finanční částku, sponzoři jsou mu zatím nakloněni. „A něco jsme ušetřili, protože jsme moc netrénovali a nebyli jsme ani na soustředění v Chile,“ kalkuluje Tomáš Bank, starší bratr a trenér. „Tyhle peníze nám zbydou na přípravu před příští sezónou,“ dodává.

Reklama