Hlavní obsah

Berdych porazil Almagra a na Australian Open je ve čtvrtfinále, Benešová vypadla

MELBOURNE

Český tenista Tomáš Berdych porazil ve čtvrtém kole grandslamového Australian Open Španěla Nicolase Almagra 4:6, 7:6, 7:6, 7:6 a postoupil do čtvrtfinále. V něm si zahraje s dalším Španělem, nasazenou dvojkou Rafaelem Nadalem. Naopak Iveta Benešová skončila v osmifinále. Nad její síly byla světová trojka a jedna z favoritek celého turnaje Viktoria Azarenková. Osmadvacetiletá Češka prohrála relativně hladce 2:6, 2:6.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Tomáš Berdych se raduje z postupu přes Španěla Almagra do čtvrtfinále Australian Open.

Článek

Tomáš Berdych se s Almagrem utkal posedmé v kariéře, v předchozích duelech dokázal čtyřikrát vyhrát. První set ale ovládl španělský tenista, který dvakrát prolomil Berdychův servis, a protože ten svůj ztratil jen jednou, vyhrál 6:4.

Od druhého setu si však oba hráči svá podání drželi a rozhodovat tak musely až zkrácené hry. A v nich měl pevnější nervy rodák z Valašského Meziříčí. Ve druhé sadě zvítězil v tie-breaku 7:5, v té třetí pak 7:3.

I ve čtvrté sadě byli tenisté při svých servisech neomylní, klíčový moment přišel v jedenácté hře za stavu 5:5. Za stavu 0:30, když byli oba hráči na síti, napálil Almagro míček do Berdycha, který sice stačil reflexivně ucuknout obličejem, míček jej přesto trefil do ruky. Španělský tenista se gestem omluvil, Berdych jej ale ignoroval.

Z těžké situace, kdy čelil třem brejkbolům, se však český daviscupový reprezentant dostal, a tak i čtvrtý set rozhodoval tie-break. V něm opět úřadoval český hráč, tentokrát jej vyhrál 7:2 a za 3 hodiny a 54 minut zdolal svého soupeře 3:1 na sety. Berdych během celého utkání výborně podával, pomohl si 28 esy a 70 vítěznými údery.

Po skončení zápasu odmítl Berdych kvůli incidentu z konce čtvrté sady podat španělskému hráči ruku, čímž popudil australské publikum, které jeho pozápasový rozhovor doprovodilo silným bučením. „Bylo to moje rozhodnutí (nepodat mu ruku) a nemám z toho hezký pocit, ale když vás někdo chce nastřelit do obličeje, tak to není hezký,“ snažil se Berdych svůj krok obhájit. Diváky v Hisense Areně to ale neobměkčilo...

Azarenková nad síly Benešové

Iveta Benešová naopak v osmifinále vypadla, když podlehla Bělorusce Azarenkové dvakrát 2:6. Azarenková tak vyhrála i čtvrtý vzájemný zápas obou tenistek.

Tenistka Iveta Benešová v zápase s Běloruskou Azarenkovou ve 4. kole Australian Open.foto: ČTK/AP/Andrew Brownbill

Benešová soupeřku vystrašila hlavně v závěru duelu. Za stavu 2:6, 1:5 a 0:40 odvrátila postupně šest mečbolů. V tu dobu dokázala favoritku zatlačit do úzkých.

Nakonec Benešová před zraky svého přítele Jürgena Melzera z Rakouska i fedcupového kapitána Petra Pály kapitulovala po sedmasedmdesáti minutách. Postupem do čtvrtého kola vyrovnala své grandslamové maximum.

Clijstersovou nezastavilo zranění ani čtyři mečboly soupeřky

Belgičanka Kim Clijstersová se ocitla na hraně vyřazení, ale kritickou situaci zvládla. Obhájkyně titulu si v opakování loňského finále s Číňankou Li Na poranila v první sadě levý kotník a ve druhé odvracela v tie-breaku čtyři mečboly, než nakonec utkání 4. kola vyhrála 4:6, 7:6 a 6:4.

"Očekávala jsem, že to bude vyčerpávající bitva psychicky i fyzicky, ale takové drama jsem nečekala," řekla Clijstersová za potlesku publika. "Nehrála jsem možná svůj nejlepší tenis, ale bojovala jsem s vypětím všech sil a nevzdávala se."

Přitom k odstoupení neměla Belgičanka daleko. V sedmé hře utkání si podvrkla levý kotník a potřebovala ošetření. Přemýšlela potom, že vzdá. "Na druhou stranu jsem si říkala, že nechci nedohrát zápas na svém posledním Australian Open. S tou myšlenkou jsem pokračovala. Nikdy nevíte, co se stane na druhé straně," řekla osmadvacetiletá hráčka, která by měla na konci sezony ukončit kariéru.

V druhém setu podávala Li Na na výhru za stavu 5:4, ale servis ztratila. V tie-breaku už Clijstersová prohrávala 2:6 a Li Na měla čtyři mečboly. Belgičanka ale všechny odvrátila. Při čtvrtém přitom zahrála nepovedený kraťas, Li Na míč doběhla, ale poslala ho přímo na Belgičanku, která ji přelobovala. "Tenhle obrat bude patřit k nejlepším v mé kariéře. Stále tomu nemohu věřit," divila se Clijstersová.

Rozhodující sadu začala ziskem čtyř her v řadě. Číňanka ještě dokázala snížit z 2:5 na 4:5, ale pak už Clijstersová proměnila svůj druhý mečbol v utkání.

Federer podeváté alespoň ve čtvrtfinále

Devátý rok za sebou prošel alespoň do čtvrtfinále Australian Open Švýcar Roger Federer, přičemž právě v Melbourne získal čtyři z celkově 16 grandslamových titulů. Domácí devatenáctiletou naději Bernarda Tomice vyřadil v zaplněné Areně Roda Lavera ve třech setech.

Tenisový turnaj Australian Open (tvrdý povrch, dotace 26 mil. australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Berdych (7-ČR) - Almagro (10-Šp) 4:6, 7:6 (7:5), 7:6 (7:3), 7:6 (7:2), Nadal (2-Šp.) - López (18-Šp.) 6:4, 6:4, 6:2, Federer (3-Švýc.) - Tomic (Austr.) 6:4, 6:2, 6:2, Del Potro (11-Arg.) - Kohlschreiber (Něm.) 6:4, 6:2, 6:1.
Čtyřhra - 3. kolo:
Štěpánek, Paes (ČR/Indie) - Llodra, Zimonjič (3-Fr./Srb.) 7:5, 7:6 (7:2).
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Azarenková (3-Běl.) - Benešová (ČR) 6:2, 6:2, Wozniacká (1-Dán.) - Jankovičová (13-Srb.) 6:0, 7:5, A. Radwaňská (8-Pol.) - Görgesová (22-Něm.) 6:1, 6:1, Clijstersová (11-Belg.) - Li Na (5-Čína) 4:6, 7:6, 6:4.
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Benešová, Melzer (Rak.) - Llagosteraová, Marach (Šp./Rak.) 6:1 7:6 (8:6), Vinciová, Bracciali (It.) - Peschkeová, M. Bryan (1-ČR/USA) 3:6, 6:2, 11:9.
Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Šaripovová (12-Uzb.) - Malečková (ČR) 6:0, 2:6, 6:4.

Reklama

Související témata: