Hlavní obsah

Koželuh bude zřejmě do tenisové Síně slávy uveden i s trofejemi

Jirka G. NovákSport.cz

Legendární český sportovec Karel Koželuh by měl být uveden in memoriam do tenisové Síně slávy v americkém Newportu i s některými vzácnými trofejemi, které během své kariéry získal. Došlo totiž k dohodě mezi vlastníkem trofejí Národním muzeem v Praze a neteří slavného sportovce, paní Hanou Koželuhovou-Sládkovou. Nyní zbývá jen vyřešit sponzoring přepravy trofejí za oceán.

Článek
Fotogalerie

"S paní Koželuhovou-Sládkovou jsme na zapůjčení trofejí dohodnuti. V USA by měly být vystaveny tři až čtyři měsíce, pak se vrátí zpátky. Teď ovšem hledáme cestu, jak najít nějaké peníze pro přepravu do Spojených států," řekl v Praze pro Sport.cz a deník Právo generální ředitel Národního muzea PhDr. Michal Lukeš. Hledá se proto vhodný sponzor, který by přepravu zaštítil.

Eventuálním partnerem by mohla být společnost ČKD Holding, za jejíž pomoci byla dnes v Národním muzeu představena výstava trofejí, medailí a předmětů připomínající Koželuhovou kariéru. K vidění je například pohár pro vítěze profesionálního mistrovství Francie, bronzové sošky kohoutů za účast ve finále amerického mistrovství, nebo fotografie se slavným americkým hráčem Billem Tildenem.

Reprezentoval v tenise, fotbalu, i hokeji

Sportovní kariéra Karla Koželuha je i po mnoha letech vskutku obdivuhodná. Ve dvacátých letech minulého století byl uznáván za jednoho z nejlepších tenistů své éry, byl několikanásobným mistrem světa mezi profesionály. Poté působil jako tenisový trenér v USA a po druhé světové válce byl nehrajícím kapitánem čs. daviscupové reprezentace.

Špičkových výsledků navíc dokázal dosáhnout i ve fotbale a hokeji. Jako fotbalista stíhal nastupoval za pražskou Spartu a v roce 1923 si připsal dva starty za československou reprezentaci. V přátelském utkání na Letné se před pětadvaceti tisíci diváky podílel brankou na vítězství 5:1 nad Itálií. A v roce 1925 byl členem vítězného týmu ČSR na hokejovém mistrovství Evropy.

Opravdová sportovní celebrita

Ve své době byl nejen sportovní celebritou a znal se s mnoha významnými lidmi kulturního nebo politického života. Mezi jeho přátele patřili Jan Masaryk, Vlasta Burian nebo Henry Ford. Za 2. světové války odehrál řadu exhibic, jejichž výtěžek věnoval červenému kříži, jeho soupeři na kurtu byli i čeští letci v Londýně. Bohatý život Karla Koželuha bohužel skončil v roce 1950, kdy ve věku 55 let zahynul při automobilové nehodě v Klánovicích u Prahy.

O Koželuhovo jistě právoplatné uvedení do tenisové Síně slávy se zasloužila především jeho neteř Hana a jiný legendární český hráč Jan Kodeš. "Jsem trochu dojat, je to velké uznání českého tenisu. Bylo těžké přesvědčit americkou stranu, že Karel Koželuh do Síně slávy opravdu patří," připomněl Kodeš čtyřletou snahu, která vyvrcholí 15. července.

Připomenutí Karla Koželuha se osobně zúčastnil i jeden z jeho posledních žijících spoluhráčů, už čtyřiadevadesátiletý Miloslav Šolc. "Děkuji za všechno krásné, co jsem mohl s Karlem Koželuhem prožít. Milujte sport, protože sport je život," vzkázal všem ctihodný pán, jenž ještě ve svých osmdesáti letech hrál ve finále amerického mistrovství veteránů na trávě.

Reklama