Hlavní obsah

Zemřel plochodrážní jezdec Antonín Kasper ml.

Ve věku nedožitých 44 let v pondělí po těžké nemoci zemřel Antonín Kasper mladší, člen slavné plošinářské rodiny. Jeden z nejúspěšnějších českých jezdců byl juniorským mistrem Evropy 1982, v Pardubicích v roce 1991 vyhrál ceněnou Zlatou přilbu a dlouhá léta šířil renomé české plochodrážní školy v seriálu Grand Prix. Jeho předčasná smrt je pro příznivce motorismu vážnou a citlivou ranou.

Foto: archiv

Antonín Kasper ml. na archivním snímku.

Článek

"Po čtyřicítce jezdit nechci. V každém sportu se snižuje věková hranice a plochá dráha není výjimkou. Hlavně je pořád tvrdší, a to už není pro mě," tvrdil populární Tony v říjnu 2002, když ukončil blyštivou kariéru. Rozhodl se odejít z motorismu včas a v plném zdraví. Ve věku 43 let ale podlehl těžké nemoci.

Když mu byl rok, jeho táta - rovněž Antonín - vyhrál pardubický mítink. Nikdo tehdy netušil, že se stanou jedinou rodinnou dvojicí, která bude mít doma dvě Zlaté přilby. "Od patnácti jsem byl pod tátovým absolutním vedením. Když jsem začal jezdit v Anglii, tak jsem se mu ztratil, ale zase se postavil na vlastní nohy," říkal muž s tváří kovboje a majitel juniorské Zlaté stuhy (1981). Mladší Antonín dal o sobě hodně vědět v roce 1981, kdy bral stříbro v závodě MEJ. Rok nato v Pockingu již celý šampionát vyhrál.

Není to gentlemanský sport

V mistrovství světa dvojic 1986 byl s Romanem Matouškem bronzový, v dalším ročníku pátý. Velkým úspěchem pro kapitána českého týmu byla i stříbrná medaile z MS družstev 1999, čímž spolu s Brhelem, Drymlem, Makowským a Švábem zopakoval otcův počin z léta 1963. V individuálním MS skončil nejlépe dvanáctý v roce 1987, jako první nastoupil do série Grand Prix, v níž dojel též nejlépe na konci prvého tuctu (1998). V závodě v dánském Vojensu '98 a v Praze '99 vyhrál malé finále a zaujal pátou příčku mezi elitou.

"Není to gentlemanský sport. Dnes už se nepředjíždí, ale vystrkuje. Nikdy jsem nejezdil přes závit, ale věkem se někde uvnitř objeví stopka. Kam jsem to pustil před deseti lety, už bych dnes nešel," přiznal o jízdě na strojích bez brzd.

Výsledky nepřeceňoval

Mnohokrát byl s továrními motocykly Jawa králem domácích prašných a blátivých oválů, jezdil i polskou ligu za Rzeszów či Hnězdno, peníze vydělával závody za Masarnu ve Švédsku i dánský Brovst. Dlouholeté služby odváděl Kasper pražskému klubu na Markétě, kde získal i tři prvenství v Memoriálu Luboše Tomíčka (1983-84 a 1987). Po ukončení činnosti se zde stal klubovým manažerem.

"Nejlepší výsledek? Já to tak neberu. Výsledků bylo iks. Vždy to vycházelo z konkrétní situace, kolikrát měl člověk radost, když někoho předjel doma na extralize. V análech bude dohromady asi 36 individuálních a týmových titulů. Nechci ale vyzdvihovat jeden výsledek nad ostatní... Nejraději jsem byl vždy, když skončila sezóna a zůstal jsem zdravý," vážil si Kasper důležitých hodnot, neboť jej často sužovaly potíže s kyčlí.

Antonín Kasper vychoval s manželkou Ivetou dcery Denisu a Gabrielu. Na fakt, že nemá syna a z motocyklového světa zmizí slavné jméno, kdysi odpověděl: "To nevím, ale holky mi zkoušejí brát mopeda. Jinak je dost baví golf. Jak to s nimi jednou bude, netuším. Jedna chce být policajtkou, druhá kuchařkou. Stárnou nějak rychle," vyprávěl jeden z nejlepších českých jezdců.

Reklama