Hlavní obsah

Sedm strojů na Dakaru pilotují Češi

ram, kft, vkPrávo

Celkem sedm strojů, které budou pilotovat čeští závodníci, figuruje na startovní listině osmadvacátého ročníku Rallye Dakar 2006. Nejpočetnější zastoupení má Česko v kategorii kamiónů, kde se představí šestinásobný vítěz Karel Loprais s tatrou. Vyhlásil odvážný cíl v podobě sedmého vítězství.

Foto: Viera Kaštanová

Motocyklista Ivo Kaštan. Na trať slavné Rallye Dakar se letos vydá už posedmé.

Článek

I proto on i jeho tým strávili mnoho hodin přestavbou stroje, kdy posunul kabinu dozadu, nástavba postrádá zadní čelo a střechu a poprvé využije nizozemské tlumiče Fox.

Sen o triumfu živí i Tomáš Tomeček pilotující ve stejné kategorii rovněž tatru. "Věřím, že budeme konkurenceschopní a nejlepší proženeme," říká borec, který musel loni odstoupit. I proto letos pracoval na choulostivých poloosách předních kol, jež mu v minulosti připravily mnoho problémů.

Třetím v kategorii kamionů je Martin Macík, jenž pojede s liazkou. Zajímavé je, že jeho posádka bude narozdíl od jiných jen dvoučlenná a druhé místo v kabině zaujme Ladislav Fajtl.

V ostrém závodě pojedou ještě dva čeští borci. Mezi motocyklisty to bude na stroji KTM Ivo Kaštan, mezi automobily pak s buginou nizozemské výroby Peter Jerie z České Lípy.

Mimo soutěž pak pojedou v rolích doprovodných řidičů na strojích Tatra Martin Kahánek pro Karla Lopraise a Petr Vodák pro Tomáše Tomečka. V novinářském konvoji pak bude figurovat Vierka Kaštanová, která bude zajišťovat zvláštní zpravodajství pro Sport.cz a deník Právo.

Reklama

Související témata: