Hlavní obsah

Varnsdorf dokázal zázrak, říká místní rodák a fotbalový šéf Pelta. Nabádá k rozvaze

Josef PešoutSport.czPrávo
Aktualizováno

Předseda FAČR, majitel fotbalového Jablonce Miroslav Pelta sledoval nedělní šlágr druhé nejvyšší soutěže mezi FK Varnsdorf a Sigmou Olomouc. A k návštěvě ho přimělo hned několik důvodů. Jednak je rodákem přímo z Varnsdorfu a má k městu i zdejšímu sportu osobitý vztah a také jej z pohledu šéfa fotbalové asociace zajímalo, jak to s místním klubem vypadá směrem k účasti v první lize, do které poprvé v historii postoupil. To, co již bylo před tímto 29. kolem pravděpodobné, Varnsdorf definitivně stvrdil remízou 0:0 s Olomoucí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Pelta

Článek
Fotogalerie

Jak vnímáte fakt, že FK Varnsdorf je na druhém postupovém místě tabulky FNL?

Jedním slovem řeknu, že je to neuvěřitelné, prostě něco jako zázrak. Vzpomínám si, že postoupili z pátého místa ČFL do druhé ligy a od té doby klub odvádí neskutečnou práci, kterou je třeba docenit a jednotně pojmenovat, kdo za tím stojí. Tedy majitel TOS pan Riedl se synem, kteří drží klub finančně, a Vlasta Gabriel, který se věnuje mravenčí manažerské činnosti. Přitom nejde letos o nějaký zásadní skok z ničeho, ale Varnsdorf opakovaně patří v této soutěži ke špičce a byl pro každého těžkým soupeřem.

Jaká je vaše varnsdorfská životní i sportovní minulost?

Narodil jsem se tady a žil jsem v pět kilometrů vzdálené vesnici Studánka, kde bydlí můj otec, takže sem patřím i nadále. S fotbalem jsem začínal v Krásné Lípě, ale už v žácích jsem přešel do Varnsdorfu a vyhráli jsme známý turnaj v Přelouči. V patnácti letech jsem přešel na střední průmyslovou školu do Liberce.

Zpět k aktuální tématice. Je možné, že by Varnsdorf hrál první ligu na nynějším domácím stadiónu?

V žádném případě to nepřipadá v úvahu. Působit na stadiónu v té podobě, jakou má v současnosti, je naprosto vyloučené. Zažil jsem podobnou anabázi se Znojmem a bylo to složité. Musí se oddělit sportovní stránka věci od infrastruktury a posoudit, co z toho vyleze.

Zaznívají úvahy, že by Varnsdorf mohl hrát na „vaší" jablonecké Střelnici. Zvládla by to?

Ano, ale musíme zvážit, jestli by to po sportovní stránce mělo nějaké rácio. Zároveň by byla zapotřebí jistota výstavby a rekonstrukce varnsdorfského stadiónu. Je nutné vzít rozum do hrsti, jestli to má logiku nebo ne. Já o tom nerozhoduji. Nechtěl bych být v kůži vedení klubu a zástupců města. Stanovisko asi nemůže vzniknout z minuty na minutu nebo ze dne na den.

Vypomohl byste jako majitel Jablonce varnsdorfskému týmu po hráčské stránce?

Všechno je ještě předčasné. Uvidíme, jak se to vyvine. Pak se to bude případně řešit.

Reklama

Související témata: