Hlavní obsah

Bude hrát Varnsdorf první ligu? Starosta nevěří, že se přestavba stadiónu stihne

Varnsdorf

Varnsdorf nemá možnost během roku přebudovat svůj městský fotbalový stadión tak, aby vyhovoval podmínkám pro první fotbalovou ligu. ČTK to řekl starosta města Stanislav Horáček. Přestavba stadiónu je přitom nezbytnou podmínkou pro to, aby Varnsdorf mohl působit v nejvyšší soutěži, kam v neděli postoupil. První rok mezi elitou by sice mohl hrát domácí zápasy v azylu, ale zároveň by se musel zavázat, že do další sezóny stihne rekonstrukci stadiónu, aby vyhovoval ligovým parametrům.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Stadión ve Varnsdorfu nevyhovuje podmínkám pro první ligu.

Článek

Předseda představenstva klubu Vlastimil Gabriel v neděli po postupu uvedl, že vedení šestnáctitisícového města ze severočeského pohraničí je přestavbě stadiónu příznivě nakloněno. Podle starosty ale není reálné rekonstrukci během jednoho roku provést.

"Nemáme ani hotovou projektovou dokumentaci. Po ní by následovalo výběrové řízení na dodavatele a samotná stavba. To prostě nejde stihnout. Z hlediska časových pravidel, která si nastavila fotbalová asociace, nemůžeme nic garantovat," řekl Horáček. Město bude o situaci s klubem jednat zřejmě už tento týden a radní se budou zabývat dostavbou stadiónu. "Všechno to ale bude v rovině teorií," krotil Horáček optimismus místních fanoušků.

Aby tým mohl ve Varnsdorfu hrát nejvyšší soutěž, potřebuje stadión kompletní renovaci včetně stavby tribun, zázemí nebo umělého osvětlení. "Nejsem stavař, můj laický odhad je, že náklady by byly minimálně 70 až 80 miliónů korun," řekl Horáček. A podle něj není ve finančních možnostech města takto nákladnou stavbu budovat z vlastních prostředků. "Museli bychom hledat vhodné dotační tituly," doplnil Horáček. Město hospodaří s příjmy kolem 200 miliónů korun ročně.

S odhadem rozpočtu na rekonstrukci se Gabriel shoduje a plánuje, že se s žádostí o pomoc obrátí i na Ústecký kraj. "Požádáme kraj a FAČR o nějakou ekonomickou pomoc. Na tento kraj se 70 let kašlalo, od nejmenších po největší politiky. Myslím, že by teď politici měli celému regionu pomoci. Ti kluci si to zaslouží," řekl Gabriel.

Rozpočet na ligu kolem 30 miliónů

Podle starostova názoru by fotbalová asociace měla změnit pravidla, aby se do nejvyšší soutěže mohly dostat a především v ní potom zůstat i týmy, které nemají vlastní stadión. "Takováto striktní pravidla, která svaz dal, jsou sice hezká, ale de facto říkají: 'My chceme jen ty, kteří mají stadión hotový'," dodal Horáček.

Pokud by byla přestavba stadiónu zajištěna, je klub předběžně domluvený s Jabloncem, že by na jeho hřišti mohl hrát domácí zápasy po dobu roční výjimky. Obě města od sebe dělí asi 60 kilometrů.

Klub počítá s tím, že by hrál ligu s rozpočtem okolo 30 miliónů korun. "Dneska hrajeme druhou ligu se 17 milióny. Myslím, že podpora od STESu je osm miliónů, plus máme slíbené další dva až tři milióny. To je 28 miliónů, do těch třiceti se dostaneme. Myslím, že s tím jsme schopni ligu hrát," uvedl Gabriel.

Reklama

Související témata: