Hlavní obsah

Olomouc vyřadila Dortmund

OLOMOUC

Vyprodaný Andrův stadión v Olomouci v sobotním utkání 3. kola Poháru Intertoto mezi domácí Sigmou a německým klubem Borusia Dortmund sice neviděl žádný gól, i přesto měla většina fanoušků důvod k radosti. Bezbranková remíza totiž znamenala jediné. Do semifinále postupuje Sigma, která v prvním zápase remizovala 1:1.

Článek

Sigma se v semifinále, tedy ve 4. kole, utká s klubem Hamburger SV. Trenér Uličný před utkáním tvrdil, že postaví svou taktiku hlavně na dokonalé defenzivě, neboť čisté konto zaručovalo Sigmě postup. Jenže precizní obranu olomoučtí fotbalisté okořenili i kvalitní hrou ve středu pole a častými pokusy o bleskové protiútoky.

Už v šesté minutě se dostal do střelecké pozice König, jenž se ale po srážce s obráncem soupeře zranil, po ošetření se však vrátil do hry. Vzápětí nepřesně zakončil Bednář a po něm na Melinhův ostrý centr olomoučtí útočníci nestačili včas zareagovat.

Dortmund byl očividně zaskočen aktivní hrou Olomouce, většinu soubojů ve středu hřiště vyhrávali domácí fotbalisté. Hudec důsledně střežil Kollera, jenž sice po deseti minutách hlavičkoval vedle, ale jinak se často do šancí nedostal.

Dortmund se probral z útlumu

Největší nabídku ke skórování měl v 12. minutě Babnič, jenž se dostal po úniku z levé strany sám před brankáře Weidenfellera. Po kličce doleva se ale Babnič dostal mimo střelecký úhel a míč už nestačil poslat do opuštěné branky. O deset minut později unikl po levé straně Melinho a jeho přízemní střela prošla těsně podél celé branky do zámezí. Další vyloženou šanci ke skórování měl v 27. minutě König, jenž ale z deseti metrů přestřelil.

Dortmund se probral z útlumu až dvacet minut před koncem poločasu, kdy začal častěji útočit. Střelu Buckleyho stačil Lovásik chytit a nebezpečný střelec Kringe mířil dvakrát těsně vedle. Ještě před koncem poločasu se znovu zranil König, kterého vystřídal teprve osmnáctiletý Vacek.

Do druhého poločasu poslal trenér Uličný místo Bednáře na hrot útoku Michala Hubníka. Fotbalisté Dortmundu si o přestávce uvědomili, že bez vstřelené branky nemohou myslet na postup, a do svého herního rejstříku zařadili mnohem ofenzivnější pojetí. Zato Sigma se zatáhla do obrany.

Precizní obrana domácích

V 49. minutě se dostal do šance Buckley, jemuž ale chyběla přesnost. Po hodině hry Buckley z levé strany našel přesně hlavu Smolarka, který ale mířil těsně vedle tyče. Sigma rychle pochopila, že nemůže myslet pouze na obranu, a každou příležitost využívala k bleskovým útokům.

Tlak stále nervóznějšího Dortmundu narůstal, obránci Sigmy ale precizní hrou nepouštěli soupeře do střeleckých pozic. V nastavení vsadil Dortmund všechno na jednu kartu, avšak branku mohla vstřelit Olomouc. Melinho ale dvakrát nezakončil přesně sólo a jednou se totéž nepodařilo Babničovi.

Výsledek:
Sigma Olomouc - Borussia Dortmund 0:0
První zápas 1:1 - postupuje Olomouc
Rozhodčí: Stalhammer - Sjöblom, Martinsson (všichni Švéd.). ŽK: M. Hubník, Kovář, Vacek, Lovásik - Kruska, Koller. Diváci: 12 052 (vyprodáno)
Sestavy:
Olomouc: Lovásik - R. Hubník, Kovář, Hudec, Pečnik - König (41. Vacek), Randa, Melinho, Onofrej - Bednář (46. M. Hubník, 83. Rýdel), Babnič. Trenér: Uličný.
Dortmund: Weidenfeller - Degen (75. Gambino), Wörns, Metzelder, Dédé - Kruska (67. Sahin) - Rosický, Kringe - Smolarek, Koller, Buckley (75. Odonkor). Trenér: Van Marwijk.

Reklama

Související témata: