Hlavní obsah

Mokrý: Vím, že mi veřejnost nefandí

Český fotbal má konečně svého nového předsedu. Až na třetí pokus se jím stal moravský kandidát a dosavadní místopředseda ČMFS - Pavel Mokrý. Rozhodla o tom páteční valná hromada v Národním domě v Praze na Smíchově. Tam Mokrý porazil bývalého reprezentanta Ivana Haška.

Foto: Sport.cz

Pavel Mokrý.

Článek

Mokrý v 1. kole získal potřebnou nadpoloviční pouze v moravské komoře, mezi českými delegáty získal stejně jako Hašek 64 hlasů. Rozhodnutí tak padlo až po dodatečné volbě. "Jsem rád, že je to už konečně za námi a že jsme se dobrali nějakému konkrétnímu závěru," nechal se slyšet bezprostředně po svém zvolení novopečený předseda.

"Nicméně musím se přiznat, že mě nikterak netěší tento způsob volby. Už proto, že naznačuje, že český fotbal je momentálně rozdělen na dva výrazné názorové proudy. A mým úkolem je nyní tyto dvě strany sjednotit pod jednu vlajku...," dodal Mokrý.

Nabídnutá spolupráce po volbách

Hned po oznámení výsledků nabídl svému neúspěšnému protikandidátovi Ivanu Haškovi spolupráci a tento svůj návrh zopakoval ještě několikrát v zákulisí Národního domu. "Byl bych moc rád, kdyby pan Hašek tento můj návrh velmi důkladně a seriózně promyslel. Lidi, jako je on, český fotbal velmi nutně potřebuje," řekl Mokrý.

Hašek však téměř vzápětí tento návrh kategoricky odmítl s tím, že nemá absolutně chuť se v nejbližší době angažovat v českém fotbalu. "To mě mrzí, ale respektuji to," reagoval na Haškova slova Mokrý.

Nezáviděníhodná pozice

Přestože tedy delegáti valné hromady konečně našli společnou řeč a zvolili jednoho kandidáta do čela svazu, není jeho pozice záviděníhodá. "Já vím, že veřejné mínění mi není nakloněno. Většina lidí fandila Ivanovi Haškovi a mě to mrzí, pochopitelně. Jediné, co proti tomu mohu dělat, je tvrdě a poctivě pracovat a dokázat pokud možno všem, že mé zvolení byla ta správná volba."

Mezi nejhlavnější úkoly svého čtyřletého období staví především ekonomickou stabilitu a prosperitu fotbalu jako takového a dále jeho očištění od nedávných korupčních afér. "Jako bývalý policista k tomu snad mám odpovídající kvalifikaci," pokusil se na závěr o vtip nový předseda.

Pavel MOKRÝ
Narozen: 15. června 1954 v Brně
Rodinný stav: ženatý, z prvního manželství má dospělého syna Davida. Záliby: rád čte detektivky - hlavně Perryho Masona, vášnivý turista
Kariéra:
- v Brně vystudoval VUT se specializací na ekonomiku řízení. - od roku 1978 pracoval v Kovolitu Modřice, kde se vypracoval na ředitele závodu - v roce 1997 odešel k policii, pracoval jako samostatný policejní rada a řešil bankovní a daňové kauzy se škodou nad milión korun.- od policie odešel v roce 2003 a začal podnikat: má firmy na finanční a investiční plánování.
Ve fotbale:
- jako hráč se dostal nejvýše do divize s Jiskrou Havlíčkův Brod (1979). - po ukončení hráčské činnosti pískal jako rozhodčí MSFL (1984-96). - zasedal v komisi rozhodčích Jihomoravské župy, od roku 1995 jejím šéfem- roku 1999 se stal předsedou Řídící komise ČMFS pro Moravu a členem výkonného výboru svazu.- v červnu 2001 byl hlavním konkurentem Jana Obsta v boji o post předsedy svazu, ale nakonec v patové situaci vyzval zástupce Moravy, aby dali hlasy Obstovi; zvolen prvním místopředsedou.
Zdroj: ČTK

Reklama