Hlavní obsah

VIDEO: Němci prověřují, zda Mandžukič při pozdravu generálům nehajloval

Kontroverzní oslava gólu chorvatského fotbalisty Maria Mandžukiče z Bayernu Mnichov ve víkendovém duelu s Norimberkem může mít pro šestadvacetiletého útočníka právní dohru. Začala se o něj totiž zajímat německá justice, která prověřuje, zda jeho pozdrav omilostněným chorvatským generálům nebyl hajlováním. To je v Německu jako jeden ze symbolů nacismu zakázané.

Salutující hráči na počest osvobození chorvatských generálů.

 
Článek

"Státní zastupitelství pro Norimberk a Fürth v současnosti zkoumá věcnou a právní podstatu toho, zda oslava gólu naplňuje trestný skutek Hitlerova pozdravu nebo ne. Zatím není jasné, jak dlouho toto zkoumání bude trvat," uvedla mluvčí státního zastupitelství Antje Gabrielsová-Gorsolkeová. Až po jeho skončení podle ní prokuratura rozhodne, zda zahájí oficiální vyšetřování chorvatského reprezentanta.

Ten v sobotu po vstřelení branky domácímu Norimberku přiběhl před fanoušky Bayernu, postavil se do pozoru a vztyčil pravou paži. Následoval ho jeho švýcarský spoluhráč původem z Kosova Xherdan Shaqiri, jenž vedle Mandžukiče zasalutoval.

Oba fotbalisté tak reagovali na páteční rozhodnutí Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu pro bývalou Jugoslávii, jenž nečekaně osvobodil penzionovaného chorvatského generála Anteho Gotovinu a jeho kolegu Mladena Markače, odsouzené za válečné zločiny proti chorvatským Srbům. Proti verdiktu se okamžitě v Srbsku zvedla vlna nevole, kterou ještě přiživilo Mandžukičovo sobotní gesto.

Chování popudilo svaz

Hráč Bayernu nejprve odmítl, že by šlo o politický akt. Později ale na internetu uvedl: "Pozdrav byl vyjádřením silného citu, který jsem jako chorvatský občan cítil a který by měl být chápán pouze v kontextu. Jsem Chorvat a chtěl jsem se podělit o štěstí se svými krajany." Že Mandžukič zdravil omilostněné generály, potvrdil i jeho agent Ivan Cvjetkovič.

Chování chorvatského fotbalisty i jeho spoluhráče Shaqiriho, jehož rodná země se od Srbska odtrhla, však popudilo Německý fotbalový svaz. Ten oba hráče vyzval, aby se propříště "vyhnuli podobným oslavám, které mohou vést k chybným interpretacím".

Reklama

Související témata:
Generálové