Hlavní obsah

Německý diktátor Magath anglické fotbalisty nechápe, přesto by chtěl na ostrovech zůstat

Londýn/Praha

Na ostrovech během první trenérské štace vyhořel, přesto se německý fotbalový diktátor Felix Magath netají touhou zkusit za La Manchem štěstí znovu. A to přesto, že je z anglických hráčů rozčarovaný. „Je jim zatěžko absolvovat jednou v týdnu dvoufázový trénink. To mně připadá u profesionálních sportovců jako vtip,“ svěřil na stránkách Guardianu jedenašedesátiletý kouč proslulý svou tvrdostí, náročností a vyžadováním naprosté disciplíny.

Foto: Sport.cz

Rozohněný kouč Felix Magath

Článek

V bundeslize mu fotbalisté přezdívali Saddám podle iráckého diktátora. Anebo tak Quälix, což je složenina německého slova quälen, tedy mučení, a jeho křestního jména Felix.

Magath byl svou tvrdostí a náročností proslulý všude, kde působil. V mnichovském Bayernu, s nímž získal dvakrát double, tedy vítězství v bundeslize a Německém poháru, stejně jako třeba ve Wolfsburgu, který rovněž dovedl k ligovému primátu.

Doma měl úspěchy, v Anglii vyhořel

V anglické Premier League však se svými metodami vyhořel. Přišel do Fulhamu, aby ho v nejvyšší soutěži zkusil zachránit, jenže zázrak nesvedl. Chalupáři z Premier League sestoupili a Magathovým úkolem bylo dostat se okamžitě zpátky.

Ve druhé lize však měl výsledky ještě bídnější. V jedenácti zápasech pod jeho vedením Fulham nevyhrál, takže klubové vedení Magatha po devíti měsících odvolalo.

I na naléhání hráčů, kteří si stěžovali na jeho tvrdé tréninkové metody a režim, který v klubu nastolil. Někteří přišli ex post dokonce s nejrůznějšími obviněními. Norský legionář Brede Hangeland třeba v novinách mluvil o tom, že německý kouč nechtěl, aby zranění hráči vyhledávali klubového lékaře a radil jim, aby si třeba zraněné koleno léčili ovčím sýrem.

„Hlavní problém je v tom, že anglickým hráčům je zatěžko absolvovat jednou v týdnu dvoufázový trénink. Pro mě to zní jako vtip, když profesionální sportovec není schopen trénovat dvakrát denně," ohlížel se Magath dodatečně za svým působením ve Fulhamu.

Němci jsou přizpůsobeni lépe

I z toho plyne podle Magatha rozdíl mezi německým a anglickým fotbalem. „V posledních padesáti letech byl německý fotbal na rozdíl od anglického úspěšný," připomínal v Guardianu Magath, který je od září bez angažmá.

„V Německu jsme díky naší mentalitě perfektně přizpůsobeni pro kolektivní hry," neodpustil si rýpnutí do Angličanů a hráčům Fulhamu vytkl, že nebyli schopni zvládat jeho tréninkové metody, které v Německu přinášely úspěchy.

Přesto se Němec netají chutí v Anglii znovu zkusit trenérské štěstí. „Rád bych na ostrovech pokračoval, nejraději pak v Londýně. Pár let bych tady chtěl žít a také trénovat, protože práce v anglickém fotbale by mě velice lákala. Čekám ale na solidní klub s dobrým vedením," řekl si o angažmá Magath, který tento měsíc odmítl nabídku, aby převzal reprezentaci Bosny a Hercegoviny.

Reklama