Hlavní obsah

Slavia prohrála s Anderlechtem 1:2

PRAHA

V úvodním zápase třetího předkola Ligy mistrů prohrála Slavia Praha na hřišti bruselského Anderlechtu 1:2. Všechny tři branky padly v prvním poločase, po přestávce se hosté dokázali ubránit silnému tlaku domácích. Před odvetou, která se hraje za čtrnáct dnů v Praze, Slávisté uhráli nadějný výsledek, který jim dává naději na postup do hlavní soutěže.

Článek

Slávisté nezačali zápas dobře, už ve čtvrté minutě zazmatkoval brankář Kozáčik, špatně vyběhl a situaci musel vyřešit sražením míče na roh. Už o chvíli později ale poslal dlouhý centr z poloviny hřiště švédský reprezentant Zetterberg, Piták se neúspěšně pokusil vystavit do ofsajdu Goora a domácí záložník zcela volný nedal z dvanácti metrů střelou k levé tyči Kozáčikovi šanci.

Utkání jste mohli sledovat v on-line reportáži:
Anderlecht vs. Slavia

Hosty to nepoložilo. Dobře napadali hráče belgického týmu již na jejich polovině a dostávali se i k zakončení. Po centru Jarolíma z bezprostřední blízkosti hlavičkoval Vlček do brankáře, krátce poté vybojoval míč, ale Jarolím poslal technickou střelu nad branku Anderlechtu. Neujala se ani rána Gedeona z vápna po čtvrthodině hry, která šla těsně vedle.

Slavia hrála aktivně a vyplatilo se jí to ve 21. minutě. Vlček vybojoval na polovině domácích míč, vrátil jej zpět na sedmnáctiletého Suchého, který poslal do uličky Jarolíma a ten chladnokrevně technickou střelou prostřelil svého bývalého spoluhráče z české reprezentační jednadvacítky Zítku.

Anderlecht spoléhal na sílu útoku

Ukazovalo se, že obrana Anderlechtu není tak pevná, ale ofenzivní síla mužstva se třemi útočníky byla značná. Podporováni záložní řadou zle zatápěli hostující obraně a slávisté několikrát museli řešit problémy i za cenu faulů. Po jednom z nich poslal z trestného kopu Goor míč na hlavu Mbo Mpenzy a ten dostal opět domácí do vedení, když poslal míč pod nohou v ofsajdu stojícího Jestroviče.

Do druhého poločasu poslal trenér Karel Jarolím místo Hrdličky Šventa, ale domácí sevřeli Pražany před jejich šestnáctku. Obrana Slavie míče prakticky jen nakopávala a její hráči je nedokázali udržet pod kontrolou. V 55. minutě po chybě Suchého vystřelil nebezpečně Goor, ale Kozáčik mužstvo podržel a vyrazil míč na roh.

V závěru šance na obou stranách

K první vážnější akci po změně stran se Slavia dostala až po patnácti minutách. Po kombinační akci se Gedeon ocitl na hranici vápna u míče, ale důrazný Kompany, považovaný již ve svých devatenácti letech za nejlepšího belgického fotbalistu, jej o něj stačil připravit dřív, než slávistický záložník napřáhl ke střele.

Další tlak Slavia přestála bez úhony, naopak rychlý Švento v 66. minutě vybojoval míč, ale Vlček z výhodné pozice namířil jen těsně nad břevno. Ještě v závěru Slavia jednou zahrozila, ale po Pitákově centru stačil Jarolímovu střelu srazit Deschart těsně vedle tyče Zítkovy branky. Krátce před koncem ale ještě chyboval Kováč, Turek Serhat však v tísni vystřelil vedle.

Anderlecht Brusel - Slavia Praha 2:1 (2:1)
Branky: 6. Goor, 38. Mpenza - 21. Jarolím. Rozhodčí: Baskakov - Jenutin, Volnin (všichni Rus.). ŽK: Vlček, Jarolím, Zbončák, Kováč, Piták. Diváci: 17 886.
Anderlecht: Zítka - Tihinen, Kompany, Deschart - Van den Borre, Vanderhaeghe, Zetterberg (81. Bassegio), Goor - Serhat, Mpenza - Jestrovič (62. Wilhelmsson). Trenér: Vercauteren.
Slavia: Kozáčik - Kováč, Latka, Holeňák, Zbončák - Piták (90. Zábojník), Suchý, Gedeon, Jarolím, Hrdlička (46. Švento) - Vlček (84. Pešír). Trenér: Jarolím.
Výsledky ostatních zápasů najdete ZDE

Reklama

Související témata: