Hlavní obsah

Na Highbury sestřelili Spartu Henry s van Persiem

LONDÝN

Zázrak se ve středu večer ve zmoklém Londýně nekonal. Sparta s Arsenalem prohrála a zařídil to opět kapitán domácích Thierry Henry a Pražany pak v závěru dorazil dvěma góly Robin van Persie. Vítězství posunulo jeho tým do osmifinále a Pražanům v podstatě zůstala jen naděje na třetí místo a Pohár UEFA.

Článek

Hebký samet trávníku nad Highbury bičoval hustý déšť a mraky, které se celý den držely nad městem, jako by si večer našly Spartu. Její hráči byli už při nástupu bílí a nejen kvůli barvě dresů. Zpívající tribuny hnaly svoje hvězdy do útoku a potleskem ocenily každou pohlednou akci domácích, hrajících  v jejich klasických rudých dresech.

A bylo čemu aplaudovat, protože Arsenal předváděl rychlý, nápaditý, kombinační fotbal, jímž viditelně bavil diváky i sebe. Sparta však brzy ztratila zbytečný ostych, hrála obětavě, na hranici svých současných možností a odehrála nejlepší zápas v tomto ročníku Ligy mistrů.

Bergkamp zlobil, kapitán trestal

První nebezpečný průnik Henryho do šestnáctky však Pergl zastavil, po dalším následoval rohový kop a po jeho rozehrání ochozy jen zahučely, když míč prosvištěl nad hlavami hráčů a těsně kolem tyče. Smyčka kolem sparťanské šestnáctky se stahoval stále těsněji, ale Pražané statečně odolávali. Když už to hořelo, odkopl míč před Bergkampem Pospěch.

Po čtvrt hodině zasprintoval po pravé straně Pirés, v malém vápně našel volného Bergkampa, ale ten ze tří kroků trefil břevno. Vzápětí nizozemskému útočníkovi sebral další gólovku z kopaček Blažek a do třetice si poradil i s jeho slabou střelou. Rychlým brejkem poté zahrozila i Sparta, Matušovič místo střely hledal Zelenku, ale Almunia stihl včas vyběhnout. Další akci Sparty pak zastavil Campbell.

Jako byste ohodnotili výkon Sparty na Highbury?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Po dvaceti minutách přestalo bavit Henryho hraní rudé londýnské kočky s bílou pražskou myší a z osmnácti metrů pravačkou zakroutil míč přesně k Blažkově levé tyči. Během tří týdnů dal Spartě třetí gól.

Pražané ale do kolen nešli. O chvilku později Almuniu pořádně pálily dlaně po dělovce Haška. Arsenal brzy vyrazil znovu na zteč a Blažek se zaskvěl při střele Reyese. Týž hráč později pálil těsně vedle. Sars opět potvrdil, jak bytostně nenávidí český fotbal, když v poslední minutě první půle odmítl písknout penaltu za Campbellovu ruku v šestnáctce.

Dva údery na závěr

Také po změně stran potvrzoval Arsenal, že fotbal je především zábava pro lidi a hosté chvílemi koukali, co všechno lze udělat s míčem, ale byli učenlivými žáky a snažili se učitelům vyrovnat. Nutno přiznat, že domácí se spokojili s fotbalovou krásou a o gólové koření jim tentokrát tolik nešlo. Henry však z trestného kopu donutil Blažka k zákroku z kategorie zázračných. Když měl Francouz míč u nohy, tribuny vstávaly.

V poslední půlhodině Sparta odhodila poslední zbytky ostychu a začala se víc tlačit k domácí šestnáctce. Po rychlé akci Pospěcha Campbell odvrátil míč, směřující na volného Matušoviče. Na druhé straně Blažek opět podržel hosty při trestném kopu van Persieho. Highbury jen zahřmělo, když po brejku pálil v šanci Pirés nad branku a Reyes pak z trestňáku těsně vedle tyče. V závěru však dal van Persie dvěma trefami výsledku nádech debaklu.

FC Arsenal - Sparta Praha 3:0 (1:0)
Branky: 83. a 86. van Persie, 23. Henry. Rozhodčí: Sars - Arnault, Teixe (všichni Fr.). ŽK: Petráš. Diváci: 35.155.
Arsenal: Almunia - Lauren, Campbell, Toure, Clichy - Flamini, Pires (74. Fabregas), Gilberto - Reyes (83. Eboue), Henry (66. Van Persie), Bergkamp. Trenér: Wenger.
Sparta: Blažek - Pergl, Lukáš, Petráš, Kadlec - Pospěch, Petrouš (80. Jeslínek), Zelenka, Hašek, Poláček (59. Slepička) - Matušovič. Trenér: Griga.
Tabulka skupina B
1. Arsenal44009:212
2. Ajax Amsterodam42118:57
3. FC Thun41034:83
4. Sparta Praha40131:71

Reklama

Související témata: