Hlavní obsah

Matná Sparta se rozloučila s pohárovou Evropou

PRAHA

Poslední šanci na záchranu zpackané sezóny měli fotbalisté Sparty v posledním duelu základní skupiny Ligy mistrů proti švýcarskému Thunu. V případě výhry mohli sparťané svého soupeře přeskočit v tabulce a ze třetí příčky postoupit do jarních bojů Poháru UEFA. Sparta ale navázala na matné výkony z ligy a po bezbrankové remíze se rozloučila s letošní pohárovou Evropou.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zklamání Lukáše Zelenky po vyřazení Sparty z Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Trenér Griga překvapil zařazením záložníka Jana Šimáka do základní sestavy. Pro Šimáka to bylo první představení v základní sestavě po nedávném návratu z protialkoholické léčebny. Už po pěti minutách chyběl krok Doškovi k zakončení poté, co Slepička nezpracoval přihrávku zprava. Sparťanům se ale v úvodu nedařila rozehrávka, většina míčů končila na kopačkách soupeře.

Přesto mohli jít sparťané do vedení. V 21. minutě Goncalves trefil hlavičkou stínujícího Doška a míč skončil těsně vedle pravé tyče Jakupoviče, který vůbec nereagoval. Už předtím ale pískal anglický sudí Riley nedovolený zákrok letenského dlouhána. Vzápětí zahrál v pokutovém území rukou Duruz, ale rozhodčí přestupek neviděl.

Sparta se ale dostala do hry, Thun byl v první půli pasivní a bylo vidět, že se potkávají dva nejslabší celky skupiny. Diváky zvedl ze sedadel parádní slalom Poláčka, gólové vyjádření ale mírná převaha domácích neměla. Thun ojediněle zahrozil ve 38. minutě, Adriano si obhodil Haška a následný centr musel před kanonýrem Lustrinellim odvracet na roh Kadlec. Za Spartu odpovídal Šimák, jehož pokus levačkou skončil těsně vedle.

Jak byste ohodnotili výkon Sparty v utkání s Thunem?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Návrat Šimáka skončil po hodině

I ve druhém poločase byla z domácích cítit velká nervozita, nedařilo se útočníku Slepičkovi, vázla spolupráce se stále se v ofsajdu pohybujícím Doškem. Spartě se nevedla ani rozehrávka ve středové řadě a Thun bez problémů hájil postupovou remízu.

Po hodině hry šel ze hry navrátilec Šimák, kterého nahradil Jiří Jeslínek. Ten se po příchodu Matušoviče vysunul do útoku a ex-ostravský záložník hrál na pravé straně zálohy.

Sparta se i nadále snažila vstřelit postupový gól, v útlumu si ale příležitost nevytvořila. Navíc dvanáct minut před koncem přišla o svého kapitána Petráše, který stáhl pronikajícího Saviče a dostal červenou kartu. Za okamžik šel na Blažka Leandro, vystřelil ale těsně vedle.

Petrouš trefil jenom břevno

Domácí mohl spasit Petrouš, po přiťuknutí Doškem ale trefil domácí stoper jenom břevno branky Thunu. Pět minut před koncem se počet hráčů na hřišti vyrovnal, když Goncalves podkopl Jeslínka a byl vyloučen. Poslední příležitost nevyužil v nastaveném čase Poláček, který po přiťuknutí Zelenky vypálil slabě.

Sparta nevyužila ani poslední šanci k vylepšení letošní mizérie a po bezbrankové remíze v probíhajícím ročníku evropských soutěží skončila. Vzhledem k postavení letenského celku je další vystoupení v prestižní Lize mistrů v daleké budoucnosti.

AC Sparta Praha - FC Thun 0:0 (0:0)
Rozhodčí: Riley - Babski, Lewis (všichni Angl.). ŽK: Došek - Duruz, Savič. ČK: 78. Petráš - 85. Goncalves. Diváci: 9233.
Sparta: Blažek - Pospěch, Petráš, Petrouš, Kadlec - Šimák (60. Jeslínek), Zelenka, Hašek (82. Herzán), Poláček - Došek, Slepička (66. Matušovič).
Thun: Jakupovic - Orman, Hodzic, Goncalves, Duruz - Spadoto (57. Sen), Adriano (84. Gelson), Aegerter, Bernardini (70. Savič), Leandro - Lustrinelli.
Konečná tabulka skupiny B
1. Arsenal Londýn651010:216
2. Ajax Amsterodam632110:611
3. FC Thun61144:94
4. Sparta Praha60242:92

Reklama

Související témata: