Hlavní obsah

Fotbalisté Sparty a Plzně si zahrají Evropskou ligu. Oslabený Liberec na Ukrajině padl a milióny mu unikly

Praha
Aktualizováno

Zajímavé prémie za účast v základní skupině Evropské ligy i bonus ve výši 32 miliónů korun za samotný postup z kvalifikace do hlavní fáze čekají na fotbalisty Sparty i Plzně. Pražané v odvetě 4. předkola soutěže vyřadili nizozemský Feyenoord po gólech Kadlece z pen. a Jarošíka ve druhé půli, Plzni v souboji s belgickým Lokerenem stačila jediná přesná Bakošova trefa. Vypadl mistrovský Liberec, jenž na Ukrajině podlehl Dněpropetrovsku 2:4, přestože i v deseti bez vyloučeného Nezmara bojoval a dokázal stejně jako v prvním duelu zlikvidovat dvoubrankový náskok domácích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sparťanský útočník Václav Kadlec bojuje s obráncem Nelomem z Feyenoordu

Článek

Mistrovský Liberec postihla před odvetou v Dněpropetrovsku další rána. Severočeši se totiž museli obejít bez nejlepšího ligového střelce Šurala, který se v posledním ligovém zápase v Českých Budějovicích zranil. Před týdnem hrál doma Liberec s ukrajinským celkem 2:2 a do odvety rozhodně nešel jako favorit.

Odvety 4. předkola Evropské fotbalové ligy:
Dněpropetrovsk - Liberec 4:2
Branky: 12. a 59. Alijev obě z pen., 75. Konopljanka, 88. Kalinič - 61. Breznaník, 72. Kelič
Sparta - Feyenoord 2:0
Branky: 61. Kadlec z pen., 70. Jarošík
Plzeň - Lokeren 1:0
Branka: 37. Bakoš

Ukrajinský celek měl v úvodu drtivý tlak, který ještě narostl po vyloučení Nezmara. Dvěma proměněnými penaltami dostal domácí do vedení Alijev, ale Liberec nesložil zbraně a Breznaník s Keličem dokázali ve druhé půli skóre srovnat. Za stavu 2:3 ještě trefil Karišik hlavou tyč, ale postup Ukrajinců pečetil čtvrtým gólem Kalinič. Dál jde tým s českými legionáři Laštůvkou a Mazuchem, Severočeši v pohárech končí.

Pro Spartu šlo o zápas podzimu

Pro Spartu byla odveta s Feyenoordem zápasem podzimu, neboť nic jiného než postup si nepřipouštěla. Z Nizozemska Letenští přivezli slibnou remízu 2:2, takže jim k postupu stačil i bezgólový výsledek nebo hrát 1:1. Hodinu hry hledala Sparta cestu ke ztečení branky hostí a pomohl jí znovu Kadlec, který už v prvním duelu obstaral obě trefy pražského celku. Tentokrát s jistotou proměnil penaltu nařízenou za ruku obránce Neloma v pokutovém území. O chvíli později nechali hráči Feyenoordu po rohu neobsazeného Jiřího Jarošíka, jenž hlavou pečetil postup Letenských.

Plzeň má Bakoše, ten se znovu trefil

Plzeň se po prohře v Bruselu ocitla v relativně nejsložitější situaci ze všech českých celků, neboť nad belgickým Lokerenem musela po prohře 1:2 v prvním měření sil bezpodmínečně vyhrát. Západočechům stačila k postupu výhra 1:0 a přesně takový výsledek zařídil po centru Limberského z levé strany hlavičkou Bakoš. Slovenský útočník, který zařídil i jedinou trefu Západočechů v Belgii, v hustém dešti otevřel Plzeňským dveře na evropskou pohárovou scénu.

Nic na tom nezměnily ani problémy se složením stoperské dvojice, které po vyloučení Ševinského v prvním střetnutí plzeňský trenér Pavel Vrba měl a nad nimiž dumal ještě před odvetou. Do čtvrtečního zápasu nakonec nastoupil na postu stopera Marián Čišovský, který kvůli zranění nehrál od konce minulé sezóny.

Sparta a Plzeň se jména tří soupeřů pro základní skupinu dozví v pátek, los začíná ve 13:00.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen