Hlavní obsah

Parádní fotbalový večer! Plzeň, Sparta i Liberec postupují do EL, jen Jablonec zahodil penaltu a končí

Ondřej CupalSport.cz
Aktualizováno

Tři ze čtyř českých týmů, které bojovaly o postup do základní skupiny Evropské fotbalové ligy, uspěly. Plzeň neinkasovala ani na hřišti Vojvodiny Novi Sad a po výhře 2:0 (první zápas 3:0) jednoznačně postupuje. Stejně jako Sparta, která sice v odvetě na hřišti Thunu remizovala 3:3, ale dál ji posunula domácí výhra 3:1. Statečný výkon předvedl Liberec, který v horkém chorvatském Splitu zvítězil nad místním Hajdukem 1:0 a po stejné domácí výhře bude taktéž v soutěži pokračovat. Jen Jablonec neproměnil penaltu proti Ajaxu, zápas se slavným nizozemským týmem skončil 0:0 a dál jde celek z Amsterdamu, který úvodní klání vyhrál 1:0. Díky proměněné penaltě...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Praha Josef Hušbauer střílí gól na 2:0 proti Thunu.

Článek
Fotogalerie

Vojvodina po porážce 0:3 z úvodního zápasu vrhla od začátku odvety všechny síly do ofenzívy. A v 18. minutě byli domácí blízko k úvodní brance, Ivaničova rána ale orazítkovala jen tyč. Pravidlo nedáš - dostaneš platilo dokonale. Na druhé straně totiž centroval z levé strany Limberský a stoper Djurič si nešťastně srazil míč do vlastní brány.

Krátce po začátku druhé půle se hlavou snažil prosadit po dalším centru Limberského Kopic, gólman Žakula jeho pokus ale vyrazil na roh. Západočeši se přesto druhé branky dočkali. A zařídil ji zatím nejproduktivnější útočník Viktorie Ďuriš, jehož ve vápně parádně našel právě Kopic. Plzeň podobně jako Liberec neinkasovala ani v odvetném zápase a s přehledem postoupila do základní skupiny Evropské ligy.

Sparta i v odvetě nastřílela Thunu tři góly

Sparta si přivezla příjemný náskok už z úvodního zápasu, který vyhrála 3:1. Dva ze tří gólů v Praze vstřelil Dočkal, který otevřel skóre už po deseti minutách i v odvetě. Z pravé strany chtěl poslat centr, bránící Wittwer ale balón tečoval tak nešťastně, že míč přeloboval gólmana a skončil v bráně. Druhou branku navíc přidal Hušbauer, jenž však krátce nato musel střídat.

Hráči švýcarského celku se ale nevzdali. Ještě do konce první půle snížil Ferreira a na začátku té druhé srovnal zblízka Munsy. Pražanům vrátil vedení po Dočkalově centru Costa, ale remízu Thunu zajistil svým druhým gólem v zápase Ferreira. Posledním vzrušením byl Breznaníkův likvidační faul právě na Ferreiru, za který sparťanský fotbalista viděl červenou kartu.

Liberec s Hajdukem neinkasoval ani v odvetě

Na liberecký Slovan čekal v Chorvatsku vyprodaný stadión, na kterém se tísnilo 35 tisíc diváků. Fanoušci byli hlasití a podporovali svůj tým až do 22. minuty. Tehdy je totiž zpražil po závaru Josef Šural, který se zblízka položil do střely a zamířil přesně do horního rohu.

Od té doby byli fanoušci ztichlí, věděli totiž, že by jejich tým musel vstřelit hned tři góly, aby se do základní skupiny EL probojoval. Liberec ale hrál v obraně pozorně a domácí hrající bez nadšení se k větší šanci dostali až v samotném závěru, kdy břevno nastřelil Roguljič. Český tým ale nakonec ani v odvetě neinkasoval.

Jablonec byl blízko, rozhodla neproměněná penalta

Svěřenci Jaroslava Šilhavého zvolili v úvodní půli proti Ajaxu podobnou taktiku jako v Nizozemsku. Kvalitní obrana byla základem pro možný úspěch. A týmu z Amsterdamu se znovu příliš nedařilo dostávat se do šancí. Do jediné v první půli se zjevil Veltman, k němuž po rohovém kopu propadl míč. Zcela osamocený stoper ale z bezprostřední blízkosti minul.

Druhá půle byla na události mnohem štědřejší. Severočeši se po celkem 56 minutách hry mohli na svého soka v celkovém součtu gólů dorovnat. To když Riedewald zastavil ve vápně Teclovu zpětnou přihrávku rukou a sudí nařídil pokutový kop. K tomu se postavil Greguš. A napálil tyč. O chvíli později bylo pro domácí ještě lépe. Červenou kartu totiž viděl Bazoer a Severočeši měli k dispozici půlhodinovou přesilovku. Do větší šance se dostal ale jen Tecl, jehož hlavičku z malého vápna zneškodnil skvělým zákrokem brankář Cilessen.

Evropská fotbalová liga, odvety play off:
Jablonec - Ajax 0:0
První zápas 0:1, postupuje Ajax.
Thun - Sparta 3:3
Branky: 33. a 81. Ferreira, 50. Munsy,  - 10. Dočkal, 21. Hušbauer, 71. Costa. První zápas 1:3, postupuje Sparta.
Hajduk Split - Liberec 0:1
Branka: 23. Šural. První zápas 0:1, postupuje Liberec.
Vojvodina - Plzeň 0:2
Branky: 19. vlastní Djurič, 60. Ďuriš. První zápas 0:3, postupuje Plzeň.
Ostatní výsledky odvet play off EL zde.

Reklama