Hlavní obsah

Zástava srdce! Bojovali o život fotbalisty, předešlá vyšetření žádný problém neodhalila

Mrazivé chvíle! O život fotbalisty se bojovalo přímo na hřišti. Čtyřiadvacetiletý belgický obránce Grégory Mertens z Lokerenu utrpěl v pondělním utkání rezerv v Genku srdeční zástavu. Čtyřiadvacetiletý fotbalista je v kritickém stavu v umělém spánku.

Foto: Sport.cz

Lékaři se snaží zachránit obránce Lokerenu Grégoryho Mertense, který zkolaboval při zápase rezerv na hřišti v Genku.

Článek
Fotogalerie

Mertens zkolaboval ve 20. minutě. Nejprve se ho pokoušeli pomocí defibrilátoru oživit lékaři obou klubů, následně i osazenstvo přivolané sanitky. Hráč dostal injekci do srdce. Poté byl převezen do nemocnice, diváci byli požádáni, aby opustili stadión a utkání bylo předčasně ukončeno. "Jeho stav je velmi kritický," řekl v úterý ráno podle belgických serverů Herman van de Putte, mluvčí Lokerenu.

Hráč podle dalších informací není schopen dýchat sám. Funkci jeho srdce převzal stroj. V téhle sezóně nastupoval i za A-tým Lokerenu, hrál také ve třech zápasech Evropské ligy. Kdysi reprezentoval v mládežnických výběrech. Do klubu přišel loni v lednu, předtím působil v Cercle Bruggy.

Má všechna vyšetření

V rámci evropské kampaně po předešlých četných případech jiných hráčů Mertens v minulosti podstoupil prohlídku. Neodhalila u něj žádný problém. „Má všechna patřičná vyšetření. Je mu teprve čtyřiadvacet a je fyzicky na vrcholu. Je to velmi nešťastný incident," citují weby lékařskou zprávu klubu.

V realitně nedávné minulosti se stala řada obdobných případů. Nizozemec Evander Sno něco podobného zažil ještě v dresu Ajaxu. Byl mu voperován defibrilátor, ale přesto ho potkalo podobné drama v roce 2012 znovu, a to v dresu v Nijmegenu. Opět přežil, dál hraje fotbal.

Známý byl případ Fabrice Muamby ve stejném roce. Záložník Boltonu zkolaboval ve čtvrtfinále Anglického poháru. Při utkání s Tottenhamem byl 78 minut fakticky mrtvý. Fotbalovou kariéru po propuštění z nemocnice už neobnovil.

Tragicky skončil Ital Piermario Morosini, fotbalista druholigového Livorna zemřel na hřišti Pescary.

Reklama