Hlavní obsah

Vaclík zažívá s Basilejí parádní vstup do sezóny a sní o duelu se Spartou

Basilej

Lepší vstup do své druhé sezóny v Basileji si nemohl šestadvacetiletý gólman Tomáš Vaclík ani přát. Čtyři zápasy a čtyři vítězství, tři v nejvyšší švýcarské soutěži a jedno v úvodním duelu 3. předkola fotbalové Ligy mistrů v Poznani. Přitom v klubu došlo v létě k několika výrazným změnám včetně trenéra.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gólman Basileje Tomáš Vaclík s týmem zatím pravidelně vítězí.

Článek

„Je to skvělý začátek. Lepší jsem si nemohl přát. Přitom jsem do přípravy vstoupil později. Po reprezentačním utkání na Islandu jsme měli s Markem Suchým o týden pozdější nástup. Dokázali jsme se dobře připravit. Chytám, Marek hraje a vyhráváme, start do sezóny je vydařený," říkal spokojeně do telefonu.

Basilej má v domácí nejvyšší soutěži jasný cíl - sedmý titul v řadě. „Pochopitelně všichni sedmý titul chceme, ale sezóna je dlouhá, čeká nás hodně náročná cesta. Young Boys Bern a Curych dobře posílily, jsou tu i další kvalitní týmy," vypočítal Vaclík.

Odešly tři ikony

Na lavičku usedl v létě Urs Fischer, a když přijde nový trenér, znamená to většinou i změny v sestavě. Má svoje hráče, kterým věří. „Trenér Fischer přišel z Thunu, znal mě ze švýcarské ligy, takže věděl, co ode mě může očekávat. Svoji pozici jsem pochopitelně musel obhajovat, což se mi podařilo. Kdyby mi příprava nevyšla, asi bych nechytal. Germano Vailati a Mirko Salvi jsou kvalitní brankáři, takže konkurence je silná. Udělám všechno pro to, abych nedal trenérovi důvod sáhnout do sestavy zrovna na mé pozici. Úplnou jistotu ale nemáte nikdy. Pořád musíte o místo bojovat," konstatoval Vaclík s tím, že nějaké sebeuspokojení z jeho strany rozhodně nehrozí.

Změna kouče byla z určitého pohledu tou nejmenší. Basilej opustily tři fotbalové ikony. Kapitán Marco Streller ukončil kariéru, Fabian Schär přestoupil do Hoffenheimu a Fabian Frei do dalšího bundesligového klubu z Mohuče. Na konci týdne pak odešel Derlis Guzmán do Dynama Kyjev. Basilej ale čtyři změny v základu ustála.

„Když odejdou tři tak vynikající fotbalisté, je to znát. Přišli samozřejmě noví hráči, kteří by je měli nahradit. Basileji se posily v minulosti dařily, dobře si vedou i nyní. Věřím, že to bude fungovat i nadále," pravil Vaclík.

A teď dorazit Poznaň

Basilej loni postoupila přímo do skupiny Ligy mistrů, letos hraje kvalifikaci. Má však dobře nakročeno k postupu. „Basilej o postup většinou bojovala v kvalifikaci, loni šlo o výjimku. Pochopitelně cesta kvalifikací je náročnější, přibyly nám čtyři zápasy. Také je hodně ošidná, vypadl už třeba Ludogorec Razgrad, který s námi loni hrál v základní skupině. My však věříme, že se do základní skupiny opět dostaneme. Jdeme mistrovskou větví," konstatoval gólman.

První krok ve 3. předkole udělal švýcarský celek v Poznani výhrou nad Lechem 3:1. Český gólman však předem nejásá. „Nikdo ještě nepostoupil hned po prvním vyhraném zápase. Bude to těžké, ale věřím, že náskok v odvetě neprohospodaříme a postoupíme. Nesmíme připustit žádné drama. Pak nás ale čeká ještě jeden těžší krok v play off. Naším cílem je hrát evropské poháry a přáním pak postup do základní skupiny Ligy mistrů. Věříme, že ho naplníme," zdůraznil.

A vyslovil i přání, s kým by se rád ve skupině potkal. „Dostat Spartu nebo Plzeň by bylo skvělé. Podíval bych se s klubem do Čech. Samozřejmě nejraději na Spartu, kde jsem zažil nádherné chvíle a mám tam pořád kamarády," usmíval se.

Napravit zpackané jaro už v září

Za měsíc a pár dní pokračuje kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2016. Ze dvou jarních duelů získala česká reprezentace jediný bod. Před klíčovými duely si zkomplikovala situaci, ale pořád ji má ve svých rukou.

„Musíme to zvládnout! Z prvního dvojzápasu s Kazachstánem a v Lotyšsku musíme uhrát šest bodů, jinak by to bylo hodně těžké. Nizozemsko i Turecko hrají s Islandem, předpokládám, že si pár bodů navzájem vezmou. My bychom pak měli postup završit doma s Tureckem," zdůraznila čeká reprezentační dvojka.

Vaclík pochopitelně sledoval i los kvalifikace o mistrovství světa 2018, i když začne až za rok. „Souhlasím, že němečtí mistři světa jsou jasnými favority. Co se týká dalších týmů v naší skupině, byl k nám los přívětivý. Největšími soupeři budou Norové a Severní Irové. Uhrát druhé místo a baráž by ale mělo být v našich silách. Pochopitelně musíme uhrát i další zápasy. Klopýtnutí se San Marinem nebo Ázerbájdžánem by se nám mohla vymstít," nabídl Vaclík svůj pohled na los.

Vybojuje si letos Basilej účast v základní skupině Ligy mistrů?
Ano
93,2 %
Ne
6,8 %
Celkem hlasovalo 3200 čtenářů.

Reklama

Související témata: