Hlavní obsah

Petrželovo nadšení v Petrohradu vyprchalo

PETROHRAD

Někteří fanoušci Zenitu Petrohrad jej nenávidí, společnou řeč těžko hledá i s novým vedením klubu. Trenér Vlastimil Petržela po třech letech koučování v Zenitu už zdaleka nesdílí takové nadšení, jako když do klubu přišel. Český kouč váhá, zda v Petrohradu prodloužit smlovu, zároveň ale nechce odejít od rozdělané práce: Zenit ještě nezískal titul.

Foto: PRÁVO

Vlastimil Petržela

Článek

Petržela odešel do Ruska před třemi lety a ve městě na Něvě se stal hrdinou, když klub přivedl k druhému místu. O rok později byli jeho svěřenci třetí, ale letošní šesté místo bylo velkým zklamáním. "Lépe to ani dopadnout nemohlo. Na lepší umístění jsme neměli dost hráčů. To mám na hřiště vyběhnout já s (asistentem) Borovičkou?" odrazil Petržela výtky kritiků v rozhovoru pro list Moskevskij komsomolec. Rok si vylepšil postupem do třetího kola Poháru UEFA.

Po sezóně prý dostal spoustu nabídek. Skoro každý den mu prý někdo volal z Česka nebo z Německa. "Nabízeli milióny, ale já neodcházím v polovině rozdělané práce. Přestože jsem po sezóně na rozdíl od některých hráčů žádný příplatek nedostal... Jak je vidět, moc si mě neváží," posteskl si Petržela.

Na otázku listu, jak vychází s novým vedením klubu, odpověděl: "Snažili jsme se tady vybudovat klub západního typu a něco se nám podařilo. Teď musím všechno vysvětlovat znovu. Jsou to správní lidé, ale o fotbale toho zatím moc nevědí."

Někdy lituje, že neposlechl manželku

Ruští novináři se dotkli i jeho zhoršeného vztahu s fanoušky. "O těch mi ani nemluvte. Někteří mě přímo nenávidí. A já vím proč. Zakázal jsem jim létat na zápasy s mužstvem," reagoval Petržela a přidal vysvětlení kroku, který mu nadělal tolik nepřátel. "Nikdy v životě jsem neviděl, že by někdo pil tak jako oni. Už v letadle se jim dělalo zle, chovali se jako prasata a ještě mi nalévali hráče," zlobil se Petržela.

Na novou sezónu se chce co nejlépe připravit a s vedením klubu probrat všechny detaily, aby pak nevznikaly problémy. "Ještě jsme s týmem nedosáhli vrcholu, naším cílem musí být titul. Ale je to složité. Občas lituju, že jsme neposlechl manželku, když mě přemlouvala, abych se vrátil domů," řekl Petržela.

Jeho žena prý určitě bude proti tomu, aby ještě prodloužil smlouvu. "A našim psům se také stýská po společných procházkách," naznačil, že jeho ruské angažmá po roce 2006 asi nebude pokračovat.

Petržela hovořil o odchodu z Petrohradu už před dvěma lety a tehdy jeho prohlášení vzbudilo obrovský rozruch. Trenér později prohlásil, že to řekl jen jako vtip. Teď se zdá, že už nežertuje.

Reklama

Související témata: