Hlavní obsah

Brückner: Nestačili jsme, ale už myslíme jen na Finsko

PRAHA

Čeští fotbalisté neproměnili první možnost přiblížit se na dosah mistrovství světa, ale okamžitě po utkání s Nizozemskem trenér Karel Brückner předstoupil v kabině před hráče a vydal jasný úkol: zapomenout na sobotní porážku a myslet na rozhodující utkání ve Finsku. Mužstvu nyní zbývají čtyři dny na to, aby se dalo dohromady. V posledním duelu mu ale bude chybět kapitán Tomáš Galásek, který viděl druhou žlutou kartu v kvalifikaci.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner

Článek

Trenér Brückner nepůsobil skleslým dojmem. Jako by chtěl svým svěřencům dát najevo: prohráli jsme bitvu, ale do konce války zbývá ještě dost času.

Sportovně však přiznal, že jeho tým dnes tahal za kratší konec. "Pogratuloval jsem trenérovi soupeře, postup na mistrovství světa si zaslouží. Je to silný, dobře poskládaný celek, který má hodně před sebou," uvedl Brückner na úvod tiskové konference, na níž předstoupil navzdory domácímu prostředí jako první. I tím chtěl naznačit, že na dnešní duel chce se svým týmem co nejrychleji zapomenout.

Čeští fotbalisté podle něj prohráli kvůli tomu, že nezvládli klíčové situace utkání. "Nezvládli jsme kritické situace, které nás mohly ještě dostat do zápasu. Ale popravdě: neproměněná penalta v takovýchto zápasech bývá důležitým momentem. Ano, pokud se to stane s Arménií, dá se to nahradit, ale ne proti Nizozemsku," povzdychl si. Na penaltu prý byli určeni Rosický, ale také Galásek a Poborský.

Hráči se vydali ze všech sil

Po utkání trenér své hochy přes porážku nekáral. "Vydali se ze všech sil, vytvořili si více šancí, než proti Nizozemsku kdokoliv v posledních zápasech. Ale bylo vidět, že naše převaha byla vynucena také velkým rizikem," popsal zlepšený výkon po přestávce.

Po zápase však v kabině už nic z toho nerozebíral. "Na to není čas, musíme už přemýšlet hlavně na středeční zápas ve Finsku. Já jsem to hráčům také okamžitě po utkání připomněl," prozradil, co se dělo v kabině krátce po posledním hvizdu. A jestli straší jeho samotného poslední zápas? "Kdepak, to bych zde neměl co dělat. Neděláme včelařství, ale fotbal," ukončil vyjádření s nadhledem.

Jeho kolega Marco van Basten stejně jako Brückner soupeře pochválil. "Zlomovým moment zcela jasně přinesla penalta. I po ní měli ale Češi několik šancí a mohli nám zápas zkomplikovat. I proto jsem přesvědčen, že středeční zápas ve Finsku zvládnou, protože přes všechny absence mají stále silný tým," řekl nizozemský kouč.

Penalta se dala čekat

Penaltu prý očekával. "Po sérii zákroků na Baroše se to dalo čekat a po její zneškodnění jsem prožíval velkou radost. A ještě větší přinesly další minuty," připomněl Van Basten osmiminutový dvoubrankový uragán "oranjes".

Ještě o přestávce se mu ale honily hlavou myšlenky na loňský zápas na Euru, který dokázal stejný soupeř otočit z 0:2 na 3:2. "Dobře jsem si to uvědomoval, ale hráčům jsem to raději nepřipomínal. Nechtěl jsem je zbytečně stresovat," usmíval se sympatický trenér.

Reklama