Hlavní obsah

Soupeři pro baráž: Slováci, Norové, nebo Švýcaři

PRAHA

O účast na mistrovství světa se čeští fotbalisté v baráži utkají s jedním z trojice Slovensko, Švýcarsko, Norsko. Při pátečním losování v Curychu totiž budou svěřenci trenéra Karla Brücknera nasazeni spolu se Španělskem a Tureckem. Baráž se bude hrát 12. a 16. listopadu. O nasazení rozhodlo postavení na žebříčku FIFA, na němž jsou čeští fotbalisté čtvrtí.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Soupeře pro baráž se čeští fotbalisté dozvědí v pátek.

Článek

Duel se Slováky o účast mezi světovou elitou by byl ze všech tří nabízených variant nejpřitažlivější. A symbolický v tom, že ani jedna ze zemí se po rozdělení federace na světový šampionát neprobojovala. Před 15 lety v Itálii startoval ještě společný tým pod hlavičkou ČSFR.

Oba bývalí federální partneři se utkali v jedné skupině o místo na šampionátu ve Francii v roce 1998, ale ani jeden z nich úspěšný nebyl. Ve vzájemných zápasech si každý uhájil výhodu domácího prostředí. Poslední přátelský zápas v roce 2002 v Olomouci skončil domácí výhrou 4:1, když po dvou gólech dali Rosický a Koller.

S Nory se český tým utkal v kvalifikaci pro mistrovství Evropy v roce 1996 a dokázal přes ně postoupit. Po remíze v Oslu 1:1 je doma porazil 2:0 a nastoupil cestu, která skončila až ve Wembley stříbrnými medailemi.

Se Švýcary hráli Češi zatím jen tři přátelské zápasy. První v roce 1994 v Curychu prohráli 0:3, což je dosud nejvyšší prohra v historii. Další dva v Basileji v roce 1996 a v Drnovicích o tři roky později vyhráli 2:1 a 3:0.

Rozdělení do losovacích košů pro los baráže:
Nasazení:Česká republika, Španělsko, Turecko.
Nenasazení:Švýcarsko, Norsko, Slovensko.

Reklama