Hlavní obsah

Brückner ocenil soustředěný výkon při testu odolnosti

Fotbalová reprezentace za sebou má možná nejtěžší krok za poslední čtyři roky, ve kterých ji vedl z lavičky Karel Brückner. Středeční výhra nad Finskem ale znamená pro národní tým ještě mnohem více než jen přiblížení se vysněnému postupu na mistrovství světa. Zastavila totiž herní i výsledkový propad, který reprezentaci v poslední době zastihl.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner

Článek

Brückner si při tradičním pozápasovém hodnocení pochvaloval především soustředění a jistotu, s níž jeho svěřenci za těžkým úkolem šli. "Byla to skutečně dobře odvedená práce se vším všudy. Byly vidět odhodlání, s jakým tým pracoval, a také kvalita, nesmírná kvalita," zopakoval kouč hlavní přednosti, které jeho svěřence nejvíce zdobily.

Nechtěl se pouštět do hodnocení, zda šlo o nejtěžší zápas kvalifikace. "Co se týče psychiky, bylo to určitě nejsložitější, ale k rozboru celé kvalifikace potřebuji ještě čas. To nedokážu udělat nyní, pár hodin po zápase," vysvětloval trenér, který si prý všechny důležité věci probere teprve v období před baráží.

Byl rád, že nemusel nasadit Baroše

Bude se vracet i k duelu ve Finsku, kde překvapivě postavil do útoku Tomáše Juna. Jenže jeho zařazení sám považuje za naprosto samozřejmou věc. "Byl jediným zdravým útočníkem, navíc v našem výběru není náhodou. Do ofenzivy vybíráme hráče kvůli tomu, jak se dokáží vyrovnávat s takovými zápasy. Máme nadstandardní interní vztahy s vedením jednadvacítky," pochvaloval si spolupráci s juniorskou rezervou.

Milan Baroš prý byl sice v případě kritického vývoje utkání připraven nastoupit, ale trenérovi se to příliš nezamlouvalo. "Byl to hodně důležitý zápas, ale ani mistrovství světa by nemělo stát nad zdravím hráče," uvedl kouč a byl rád, že se zápas vyvíjel podle nejoptimističtějších plánů.

Po delší době čisté konto

Důležitou zprávou z utkání pro Brücknera také bylo, že tým dokázal po půl roce udržet znovu čisté konto. "V posledních zápasech jsme inkasovali takřka z každé akce, a proto bylo důležité, abychom v tomto směru byli úspěšnější," řekl trenér. "Snažili jsme se hráče usměrnit, aby nepodcenili jedinou akci, i když výsledek vypadal jasně. Na žádnou exhibici nebyl čas," dodal Brückner.

Zkušeného trenéra stál zápas hodně psychických sil, stejně jako jeho svěřence. I proto už na letišti naznačil, jak moc se těší na dvoudenní odpočinek na chalupě. "Budu meditovat, trošku se v ústraní uklidním, budu s rodinou," svěřil se Brückner.

Reklama