Hlavní obsah

Potvrzeno! Proti Norům i s Nedvědem

Je konec dohadům a spekulacím. Česká fotbalová reprezentace nastoupí do baráže o mistrovství světa 2006 i s hvězdným záložníkem Juventusu Turín Pavlem Nedvědem. Jméno bývalého kapitána reprezentace nechybí ve třiadvacetičlenné nominaci Karla Brücknera, kterou kouč národního celku oznámil ve čtvrtek v Praze.

Foto: archiv

Na baráž s Norskem trenér Karel Brückner počítá i s Pavlem Nedvědem.

Článek

Pavel Nedvěd se v dresu národního celku představil naposledy v semifinále evropského šampionátu v Portugalsku loni v červenci.

V rozhodujícím klání o mistrovství světa tak Nedvěd s největší pravděpodobností 12. listopadu nastoupí. Několikaměsíční sága, kdy se Nedvěd a vedení reprezentace navzájem obviňovali, tak pravděpodobně bude mít šťastný konec.

Nominace pro baráž se příliš neliší od té pro závěrečné dva zápasy kvalifikace, nechybí v ní ani Karel Poborský z druholigových Českých Budějovic. "Karla jsem viděl v posledním zápase v Drnovicích, takže přehled mám. Odvedl v reprezentaci dva velice kvalitní zápasy, ve kterých nebyl dostatečně doceněný," řekl na adresu bývalého kapitána Sparty reprezentační kouč.

"Jinak je nominaci širší, než je obvyklé. Je to nejdůležitější a ve výběru jsou i hráči, kteří pravděpodobně budou na tribuně. Chtějí ale být přitom," vysvětluje třiadvacetičlennou soupisku Karel Brückner.

Nedvěd se podle Brücknera nevrací

V nominaci se po delší době objevil i záložník Monaka Jaroslav Plašil, po zranění se vrací i Jiří Jarošík z Birminghamu a Marek Jankulovski z AC Milán. Největším a nejsledovanějším návratem je ale ten třiatřicetiletého záložníka Juventusu.

"Pavel Nedvěd se nevrací. Mám ho pořad ve svých seznamech, ani nemusí platit zápisné. Vrací se po delší době, ale nikdy jsem ho ze svých záznamů nevyškrtl," nesouhlasil s termínem návrat Karel Brückner.

"Byli jsme s Pavlem v kontaktu, ale rozebírat to dnes nebudu. Chci tomu vyhradit větší prostor, abychom se tomu mohli věnovat obšírněji. Naše diskuze byla interní a také diskrétní," upozorňuje na pravděpodobnost mimořádné tiskové konference reprezentační kouč.

Podcenění je vyloučené

Norsko je považováno za outsidera, přesto podcenění prý nehrozí. "Nebudu ani muset působit, aby hráči soupeře podcenili. Nikoho jsme nepodcenili ani v přípravných zápasech. Navíc nevidím důvod, proč by hráči z velkých lig měli být podceňováni. To je vyloučené," upozorňuje trenér.

Barážového soupeře už Karel Brückner stihl rozebrat s pomocí videa. "Viděl jsem všechny kvalifikační zápasy Norska s výjimkou v duelu Moldavsku a doma s Běloruskem. Hrají účelný fotbal, jednoduchý. Všechno do šestnáctky, když to jde, tak okamžitě. Hodně využívají standardní situace, autová vhazování. Ty mají takřka nebezpečnější, než rohy," varuje na nebezpečí ze strany soupeře Brückner.

Zkušený lodivod vnímá důležitost dvojzápasu. "Je to nejdůležitější utkání, teď už to musím říct," přiznal Brückner.

Úvodní zápas baráže se hraje 12. listopadu v norském Oslu na stadiónu Ullevaal, výkop je v 19:30. Hlavním rozhodčím je Švýcar Massimo Busacca, pomezními jeho krajané Buragina a Arnet. Odveta se uskuteční o čtyři dny později na pražské Letné, utkání v Toyota Areně začne pod dohledem anglického sudího Grahama Polla ve 20:15.

Nominace ČR pro barážové utkání s Norskem
Brankáři
Petr Čech (Chelsea, 36/0), Jaromír Blažek (Sparta Praha, 10/0), Antonín Kinský (Ramenskoje, 5/0)
Obránci
Zdeněk Grygera (Ajax Amsterodam, 36/1), Marek Jankulovski (AC Milán, 42/7), Martin Jiránek (Spartak Moskva, 20/0), Radoslav Kováč (Spartak Moskva, 4/0), Pavel Mareš (Petrohrad, 8/0), David Rozehnal (16/0), Tomáš Ujfaluši (Fiorentina, 43/2)
Záložníci
Tomáš Galásek (Ajax Amsterodam, 48/1), David Jarolím (Hamburk, 1/0), Jiří Jarošík (Birmingham City, 22/0), Pavel Nedvěd (Juventus Turín, 83/17), Karel Poborský (České Budějovice, 109/7), Jan Polák (Norimberk, 12/5), Jaroslav Plašil (Monako, 9/1), Tomáš Rosický (Dortmund, 50/14), Vladimír Šmicer (Bordeaux, 79/26)
Útočníci
Milan Baroš (Aston Villa, 43/26), Marek Heinz (24/5), Tomáš Jun (Trabzonspor, 9/2), Jiří Štajner (Hannover, 16/2)

Reklama