Hlavní obsah

Udělali jsme jen první krok, krotili euforii fotbalisté

OSLO

Chvíle velké radosti prožívali čeští fotbalisté po vítězství na norské půdě. Ihned po děkovačce s diváky však upozorňovali, že dnešní výhra ještě nic neznamená. Udělali jsme jen první krok k postupu, prohlašovali svorně.

Článek

Trenér Karel Brückner dostal od hráčů nejlepší možný dárek k nedělním 66. narozeninám, ale sám po utkání tvrdil, že si počká až do středeční odvety. "Teď nemáme na oslavy čas, naše práce ještě nebyla dokonána, byl to jen první poločas," prohlásil reprezentační kouč, který se usilovně bránil tomu, aby by byl jeho tým označen za jasného favorita postupu.

Hráče pochválil za nezměrnou vůli, s níž šli za výhrou. Tým výtečně táhl navrátilec Pavel Nedvěd, stejně jako současný kapitán Tomáš Galásek, či David Rozehnal. "O Nedvědovi ani nemusím mluvit, to bylo naprosto přesvědčující. Byl dominantní a transparentní," liboval si trenér.

Hru prý ovlivnilo špatné hřiště. "Vypořádali jsme se se záludnostmi terénu, ostatní věci jsme zvládli podle našeho plánu," prohlásil kouč.

Hrdinou večera byl Vladimír Šmicer, který nejenže vstřelil jediný gól utkání, ale po odchodu Baroše se sám statečně bil na hrotu ofenzivy. Po zápase šťastný střelec na chvíli zvážněl. "Chtěl bych ten gól věnovat tátovi, který zemřel před měsícem, a také strýcovi, který skonal včera," řekl útočník, který hrál jubilejní osmdesátý zápas za národní tým.

Domácí prý byli hodně nepříjemní a o přestávce se hráči přesvědčovali, že musí odehrát i druhou polovinu zápasu stejným způsobem. "A rozhodnuto není ani teď. Norové se jen tak nevzdají, budou ještě hodně nebezpeční, budou kousat," mínil Šmicer.

Carew neměl prostor

Těžký zápas měl za sebou také Marek Jankulovski, který stačil i v závěru zápasu nabíhat na pasy podél postraních čar. Důležité prý bylo obutí. "Vzali jsme si největší možné kolíky, a přesto bylo těžké udržet stabilitu. Hráli jsme ale zodpovědně a jsme jen kousek od velkého snu," prohlásil Jankulovski, který netušil o trenérových narozeninách. "Opravdu? Tak to je pro něj nejlepší dárek," usmíval se levý obránce.

Nedvěda se novináři nedočkali, po zápase musel k dopingové kontrole, stejně jako Jan Polák. Zato David Rozehnal mohl podrobně líčit souboje s obávaným střelcem Carewem. "Souboje s Carewem byly těžké, ale hodně jsme si pomáhali. Vždy jsme na něho byli dva, někdy i tři a pak to klapalo, neměl žádný prostor," uvedl stoper, který očekával velkou bitvu. "I proto byla důležitá také psychická příprava, bylo to před zápasem hodně těžké, ale nakonec jsme to podle mého zvládli, jak bylo třeba," řekl Rozehnal.

Norský trenér byl prohrou zaskočený

Trenér Aage Hareide byl porážkou očividně zaskočen. Před zápasem rozdával optimistická prohlášení, která se ale nepovedlo realizovat. "Češi odehráli dobrý zápas, hlavně Rosický s Nedvědem nám dělali problémy. Záloha musela hodně pracovat dozadu a nezbývalo jí tolik prostoru na ofenzivu," uvedl smutně.

Norský kouč prý věděl, že soupeř bude nejsilnější v brejcích. "A jeden z nich jim vyšel dokonale," zmínil rozhodující okamžik zápasu.

Své hráče připravoval na standardní situace, z nichž chtěl Čechy zaskočit, ale nepodařilo se. "Oni se s nimi vyrovnali," prohlásil Hareide.

John Carew si posteskl nad hrou svého týmu. "Jsem hrozně zklamaný. Hráli jsme jen na náhodu, nebyl v tom žádný systém," řekl. A dodal, že byl vepředu na všechno sám. "Měl jsem jedinou šanci až na konci a poslal jsem míč nad," uvedl. Své podle něj sehrál i stav trávníku. "Ten mi nikdy nemohl vyhovovat. Bořil jsem se do něj po kotníky," stěžoval si norský útočník.

Reklama