Hlavní obsah

Šmicer se znovu vytasil s gólem, který může vstoupit do historie

PRAHA

Vladimír Šmicer v sobotním úvodním utkání baráže o postup na fotbalové mistrovství světa s Norskem znovu ukázal, že umí střelecky udeřit v pravý čas. Jeho branka zařídila v Oslu české reprezentaci vítězství 1:0, díky kterému si tým zajistil nadějnou výchozí pozici před středeční odvetou v Praze. Šmicer si povedenou hlavičkou navíc patřičně osladil jubilejní 80. start v reprezentaci.

Článek

"Jestli bude ten gól postupový, určitě ho zařadím mezi mé tři nejdůležitější v kariéře. Ale nejprve to ještě musíme zvládnout v Praze," řekl dnes Šmicer novinářům po dopoledním tréninku reprezentace.

Ofenzivní hráč francouzského Bordeaux jako by měl patent na veledůležité trefy. Před devíti lety na ME v Anglii jeho gól proti Rusku těsně před koncem nasměroval reprezentaci k senzačnímu postupu ze skupiny. Šmicrova branka a nakonec také gól v penaltovém rozstřelu pomohly v květnovém finále Ligy mistrů k vítěznému obratu Liverpoolu proti AC Milán.

V živé paměti zůstává i Šmicrův zásah z loňského Eura proti Nizozemsku, který Čechy nasměroval do čtvrtfinále. "Asi mám na tyhle věci prostě štěstí," řekl Šmicer, jenž v sobotu vstřelil 27. gól v národním týmu.

Stejně jako v Portugalsku proti "oranjes" také v sobotu v Oslu Šmicrovi přihrál záložník Karel Poborský, kterého chvíli předtím vybídl k centru z pravé strany přesným pasem navrátilec Pavel Nedvěd. Šmicer pak předskočil beka Bergdölma, který uklouzl, a prudce trkl míč přesně k tyči.

"Byla to taková akce mazáků," prohlásil s úsměvem Šmicer. "My tři máme dohromady snad 300 startů za nároďák, to oni snad nemají ani jako tým. Myslím, že právě ta naše zkušenost nám proti Norům dost pomohla. V takových zápasech to je znát, když za sebou už máte něco důležitého," řekl Šmicer.

Rozpoutaný oslavný rej

Jeho trefa potopila zarputilý norský soubor a na české straně rozpoutala oslavný rej. Radostně bouřila i hospoda v Praze- Čimicích, kterou vlastní Šmicrův tchán Ladislav Vízek. "Láďa po tom gólu musel kupovat šedesát fernetů. Nakonec byl rád, že jsem šel ze hřiště chvilku před koncem, protože kdybych dal gól ještě jeden, objednával na každý stůl v hospodě flašku skotské," líčil Šmicer zvesela.

Před českými fotbalisty se rázem otevřela jedinečná šance na účast na mistrovství světa, kde chyběli od italského mistrovství v roce 1990. Tam byl Šmicer jako sedmnáctiletý fanoušek a sledoval, jak Československo ve čtvrtfinále vypadlo s Německem. Nyní by si jeden z tahounů reprezentace na čtvrtý pokus rád na mistrovství zahrál sám. "Myslím, že naše výchozí pozice je před odvetou skvělá," uvedl Šmicer.

Zároveň se ale snažil mírnit přehnané nadšení. "Musíme tu euforii trochu krotit a na odvetu se připravit maximálně zodpovědně. Ale na druhou stranu můžeme být úplně v klidu," prohlásil Šmicer. I před druhým zápasem nabádal k maximální aktivitě. "Musíme hrát na vítězství, vletět na ně a dát první gól. A taky si musíme dát pozor na jejich standardky, protože oni nás v sobotu žádnou kombinací nepřehráli," dodal Šmicer.

Reklama