Hlavní obsah

Rosický: Můj nejdůležitější gól v kariéře!

PRAHA

Unavený, ale šťastný byl po skončení odvety baráže s Norskem Tomáš Rosický. Záložník německého Dortmundu parádní střelou ve 35. minutě vstřelil jediný gól zápasu a uklidnil sedmnáct tisícovek fanoušků na Letné a milióny u televizních obrazovek. Rosický do utkání nastoupil s bolavým kotníkem a kolenem, i proto se nechal dvaadvacet minut před koncem vystřídat. "Už to nešlo, měl jsem toho dost. Hrál jsem celý zápas pod práškama," říkal Rosický po zápase.

Článek

Český celek zvládl dvojzápas s nebezpečným soupeřem a po šestnácti letech se prodral mezi světovou elitu, která bude příští rok v Německu na MS startovat. "Asi to byl můj nejdůležitější gól v kariéře. Rozhodl zápas a jsem strašně rád, že se mi ho i přes zdravotní problémy podařilo vstřelit," říkal český špílmachr novinářům po zápase a přiblížil i rozhodující moment. "Bari se proháčkoval po pravé straně, dal mi to přes celé vápno a já se jen soustředil, abych se neukopl," popsal Rosický svojí vítěznou trefu.

Norové byli před zápasem optimističtí a i přes prohru v úvodním zápase věřili v postup. "Norové hráli velice dobře, navíc pro druhou půli změnili taktiku i rozestavení. Byla to těžká práce, jejich standardky byly dobře propracovaný," uznal snahu soupeře, jehož šance několikrát zmařil výborný Petr Čech v domácí brance.

Radost ale měli Češi, kteří si postup na šampionát vychutnali. "Všichni jsme strašně šťastní, udělali jsme asi radost hodně lidem," přemýšlel nad důležitostí zápasu Rosický. V bouřlivé atmosféře zněly tradiční vítězné songy, stejně jako národní hymna během oslavného ohňostroje. "Vzpomněl jsem si, že jsme tady před dvěma rokama taky stáli a zpívali hymnu. Je to hodně podobný," vzpomínal na jásající Letnou český reprezentant.

Argentina nebo Brazílie lákají

Lístek na světový šampionát si Češi zajistili. A už mohou přemýšlet nad svojí rolí na mistrovství, stejně jako nad potencionálními soupeři. "Určitě do Německa nepojedeme jako favorit. Ale minule (na mistrovství Evropy 2004 - pozn. red.) jsme měli skupinu smrti a taky jsme to zvládli. Mančaft má velkou vnitřní sílu a charakter a to je většinou mnohem důležitější než individuality," přibližuje atmosféru v týmu Rosický. A jasno má i v tom, s kým by se český celek mohl potkat. "S mančaftem jako Brazílie nebo Argentina jsme ještě nehráli a bylo by zajímavé změřit s nimi síly," vyjmenoval záložník Dortmundu možné atraktivní soupeře.

Po delší době se na domácí půdě představil Pavel Nedvěd, navíc při trestu Tomáše Galáska znovu jako reprezentační kapitán. Přínos záložníka Juventusu Turín si pochvaloval i jediný středeční střelec. "Pavel má obrovskou kvalitu a v sestavě je další hráč, na kterého si soupeř musí dávat velký pozor. Pavel je navíc rafan a kousne se každý zápas. Je velkým přínosem a doufám, že na mistrovství světa chybět nebude," uzavřel debatu přáním Tomáš Rosický.

Reklama