Hlavní obsah

Češi na zlato z ME v Brestu nakonec nedosáhli a berou stříbrné medaile

Česká futsalová reprezentace na Mistrovství Evropy v běloruském Brestu nakonec ve finálovém duelu podlehla Belgii 1:4 a tak si domů odvážejí velmi cenné stříbrné medaile. Přestože to na zlatou nevyšlo, je druhé místo skvělým výsledkem, ze kterého se raduje česká sálovka již počtvrté ve své historii. Teď je to navíc okořeněno postupem na Světové hry, které se uskuteční příští rok v kolumbijském městě Cali.

Foto: ČFSF

Česká futsalová reprezentace na ME v Brestu

Článek

Naše cesta za stříbrem začala prvním soustředěním v Jilemnici, kde se formoval širší reprezentační kádr, z něhož vyšla konečná 14 hráčů, kteří nás nakonec reprezentovali: Aleš Hekera, Martin Mareš a Ondřej Soukeník v brance, Petr Šnídl, Miroslav Rott, Tomáš Fichtner, Václav Houška, Pavel Kraus, Ondřej Havrda, Václav Cais, Tomáš Ulman, Marek Srkal a Roman Netolický. Tým byl oproti minulým rokům výrazně omlazen, naši patřili společně s Belgičany k nejmladším týmům na mistrovství, přesto prokázali, že při cestě na vrchol nezáleží jen na zkušenostech, ale také na bojovnosti a ochotě každého plnit taktické úkoly a odevzdat na hřišti všechno pro společný úspěch.

Nepřísluší mi hodnocení jednotlivců, chtěl bych se věnovat pouze týmu, který dokázal vytvořit skvělou partu a plně podřídil veškerý volný čas jedinému cíli – maximálně uspět. Naši jako jediní pravidelně každý den (včetně finálového) dopoledne trénovali a zodpovědně šli krok za krokem ke splnění základního cíle – postupu do semifinále a tím i kvalifikaci na Světové hry do Kolumbie v příštím roce. Postupně jsme ve skupině porazili Norsko 6:2 a poté remizovali 1:1 s výbornými domácími reprezentanty. Penaltový rozstřel nás posunul do čtvrtfinále se staronovým účastníkem mistrovství – Slovenskem. Utkání jsme zvládli na výbornou a přes houževnatou snahu soupeře jsme vítězstvím 5:3 postoupili do semifinále a splnili si první postupný cíl.

Semifinále bylo pravou futsalovou bitvou – nejdříve se nám podařilo strhnout vedení na svou stranu, soupeř však stačil vyrovnat. Rozuzlení přinesly pevné nervy Ondřeje Havrdy, který nás dvě minuty před koncem dostal z devítky do finále. Naši si už náskok nenechali vzít a tak jsme opět po čtyřech letech mohli nastoupit do utkání o evropský trůn.

Lepší začátek jsme si ve finále nemohli přát. Již ve 20. vteřině vstřelil Miroslav Rott úvodní branku utkání. Z vedení jsme se ale radovali je 40 vteřin, protože Belgičané také první střelou na branku dokázali ještě v 1. minutě vyrovnat. Následoval typický finálový boj, aktivnější a zkušenější belgický tým nás neustále tlačil, ale naši výbornou obranou a skvělými zákroky Aleše Hekery tlaku odolávali a vyráželi do nebezpečných brejků. Zápas se bohužel v polovině druhého poločasu zlomil v náš neprospěch. Belgičané vstřelili rychle za sebou dvě branky a když přidali o pár minut později čtvrtý gól do naší sítě, bylo o výsledku i přes naši snahu v power-play o výsledku utkání rozhodnuto.

Sportovně je nutné uznat, že titul mistrů Evropy je ve správných rukou. Belgičané se v průběhu celého mistrovství představili ve skvělé formě a nikdy na turnaji nebyli ve stavu, kdy by zápas neměli pod svou kontrolou. Naši však předvedli výborné výkony ve všech svých vystoupeních a mnozí místní nás před finále pasovali za mírné favority, což jsme považovali za projev ocenění naší hry. Stříbrná medaile je i tak obrovským úspěchem a každému členu výpravy je potřeba poděkovat za profesionálně odvedenou práci. Věřím, že na příštím světovém fóru dokážeme, že i nová generace našich mladíků dokáže navázat na úspěchy, které jejich předchůdci v našem sportu dokázali.

Český tým získal v historii mistrovství starého kontinentu čtyřikrát stříbrné medaile a to v roce 1990 v portugalském Oportu, dále v roce 2004 v běloruském Baranoviči a také v roce 2008 v belgickém Lutychu a naposled před dvěma dny v Brestu.

Bronzové medaile Čeči přivezli z hned 1. ME ve španělském Madridu, dále v roce 2006 ze španělské Santa Colomy a také z posledního ME v roce 2010 v ruském Kaliningradu. Na zlatý přínos do bohaté pokladnice našeho sportu česká sálovka stále čeká a nedočkala se ho ani v běloruském Brestu.

X – Europe Championship – 2012 Brest, Belarus

1. Belgium

2. Czech Republic

3. Russia

4. Catalonia

5. Belarus

6. Slovakia

7. Norway

8. South-Ossetia

9. Latvia

Více na webu ČFSF - http://www.futsal-salovyfotbal.com/index.php?str_id=12

Reklama