Hlavní obsah

Itálie - Česko 1:2Senzace! Futsalisté porazili mistry Evropy

Corlignano Calabro

Čtrnáct set italských fanoušků muselo v úterý večer skousnout ve vyprodané hale města Corlignano Calabro hořkou pilulku. Jejich miláčkové prohráli s českou futsalovou reprezentací v přátelském utkání 1:2. Český výběr tak znovu potvrdil výbornou formu z posledních měsíců a také fakt, že na jižanského soupeře umí. Zápas rozhodl minutu před koncem Lukáš Rešetár.

Foto: Radek Klier

Český reprezentant Michal Kovács dohlíží na jednoho z italských protivníků.

Článek

Český tým se ujal vedení v 6. minutě. Michal Seidler se rozeběhl po pravé straně a naservíroval míč pro Michala Beleje. Zaskočení Italové se výsledkově oklepali až v 11. minutě, kdy se ve skluzu podařilo vyrovnat Ercolessimu.

Vyrovnaný stav vydržel až do druhé půle, kdy Češi čelili italským atakům, ale Libor Gerčák tým opět podržel. Největší šanci hostí ve druhé půli měl opět Michal Belej, ale Mammarellu nepřekonal. Výborný tah se povedl trenérovi Neumannovi minutu před koncem, kdy se rozhodl pro hru bez brankáře, kterou český tým bleskurychle využil po trefě Lukáše Rešetára – 1:2.

Neumann: Hráči zaslouží absolutorium

„Musím před kluky smeknout," radoval se po zápase trenér české reprezentace Tomáš Neumann a pokračoval: „Hrajeme však dobrý futsal, který se nás v poslední době drží, a Itálii jsme byli minimálně vyrovnaným soupeřem, možná jsme byli chvílemi i lepší. Vítězství je podle mě zasloužené. Klobouk dolů před hráči."

Středeční odvetné utkání bude zřejmě dvojnásobně těžší. Italové nechtějí prohrát dva zápasy po sobě. „V odvetě dostanou šanci kluci, kteří dnes nehráli. Nastoupí Matěj Slováček, Tomáš Koudelka, Michal Holý a do brány půjde Ondra Vahala. Tým je poskládaný velmi dobře. Budeme se snažit o vítězství i ve druhém zápase, i když Italové půjdou určitě za výhrou. Nedovedu si představit, co by se dělo, kdyby měli dvakrát doma prohrát. Přeci jen jsou to úřadující mistři Evropy. To by asi jen tak neskousli," usmíval se Neumann.

Pro hráče měl trenér pouze slova chvály. „Dneska podali všichni nadstandardní výkon. Můžeme to vzít od Libora Gerčáka v bráně, který nás několikrát podržel. Velmi dobře hrála i první ex-brněnská čtyřka," zdůraznil Tomáš Neumann, „Absolutorium zaslouží Honza Lištván, který nastoupil poprvé do tak těžkého zápasu. To samé Marcel Rodek. Zdeňkovi Slámovi jde forma ohromně nahoru. Zahrál vynikající zápas. Lukáš Rešetár zase jako správný kapitán duel rozhodl. Absolutorium zaslouží zkrátka všichni."

Odveta se hraje ve středu od 20 hodin ve městě Policoro.

Itálie - Česko 1:2 (1:1)
Branky a nahrávky: 11. Ercolessi – 6. Belej (Seidler), 39. Rešetár. Rozhodčí: Malfer, Calaprice (oba It.). Diváci: 1400.
Itálie: Mammarella (Miarelli) – Ercolessi, Chimango, Canal, Giasson – Calderolli, De Luca, Patias, Merlim, Urio, Murilo, Schinina, Milucci. Trenér Roberto Menichelli.
Česko: Gerčák (Vahala) – Belej, Seidler, Kovács, Záruba – Koudelka, Rešetár, Rodek, Holý, Lištván, Sláma. Trenér Tomáš Neumann.
Související témata: