Hlavní obsah

Nový Rosický hlásí nástup

Trumfl Martina Fenina, Stanislava Vlčka či Tomáše Juna. Šestnáctiletý sparťan Václav Kadlec se stal čtvrtým nejmladším fotbalistou, který kdy debutoval v domácí ligové soutěži. Hráč s pověstí největšího českého talentu od dob Tomáše Rosického nastoupil v 86. minutě duelu s Příbramí a vystřídal dalšího letenského mladíka Martina Zemana.

Článek

Pouhé čtyři minuty bude mít u svého ligového debutu zapsány sparťanský fotbalista Václav Kadlec. Kdyby však nehledal lépe postaveného spoluhráče a pustil se sám rovnou k bráně, snad by mu i tak malý časový úsek stačil, aby si také hned zapsal první ligový gól… „Teď už vím, že jsem šanci neměl řešit přihrávkou. Premiéru jsem si každopádně užil náramně. Jsem moc rád, že mi trenér Chovanec dal šanci,“ liboval si šestnáctiletý talent.

Berger jako otec a učitel

Chovancův předchůdce Vítězslav Lavička nasadil Kadlece jen v Poháru ČMFS, kde si ve Dvoře Králové záhy připsal první soutěžní trefu za letenské áčko. Po trenérské rošádě by mohl zázračný mladík dostat větší prostor. „Nejsem ještě tak daleko, abych si mohl myslet, že budu hrát za áčko pravidelně. Když jsme ale nad Příbramí vedli a kouč mě poslal rozcvičovat, tak jsem věřil, že se na hřiště podívám,“ líčí Kadlec.

O něco dříve se na trávník podíval také rekonvalescent Patrik Berger, který by mohl být pomalu Václavovým otcem… „Je to pro mě obrovská zkušenost. Každý trénink se od Patrika něco učím,“ říká nadšeně klučina, jehož Sparta v létě koupila z Bohemians 1905 za 8 milionů korun.

Chovanec mu dává naději

Sparta musí najít správný okamžik, kdy bude moci Kadlece vypustili mezi dospělé. Zdá se, že s tím si Jozef Chovanec velké vrásky nedělá. „S tím já nemám problém. Od léta se připravuje s áčkem. Je to obrovský talent a bylo by chybou ho nevyužít. Když bude mít výkonnost a bude lepší než jiní, nevidím důvod, proč bych ho na hřiště neposlal i za dramatičtější situace, než je vedení 3:0 nad Příbramí,“ avizuje letenský kouč.

Ve stopách kapitána nároďáku

Chovanec vyčetl Lavičkovi, že málo stavěl mladé hráče. Sám do základní sestavy nasadil Kúdelu, Kroba, Zemana či Vacka. „Svůj slib plním. Také jsem však řekl, že zadarmo tu šanci nedostanou. Jak rychle se do sestavy dostali, tak rychle z ní mohou vypadnout. A to platí nejen pro mladé…“ varuje Chovanec.

I pro Kadlece, který by podle řady expertů mohl kráčet ve stopách Tomáše Rosického. „Je to krásné, Rosický je velký hráč. Na druhou stranu je to pro mě velký díl zodpovědnosti,“ uvědomuje si Kadlec, který stále vystupuje jako skromný učedník.

Deset nejmladších debutantů v historii fotbalové ligyVěk debutantaKlub a sezóna
1. Pavel Mezlík15 let + 10 měsíců + 9 dnůBrno 1998/99
2. Tomáš Pilík15 let + 11 měsíců + 8 dnůPříbram 2004/05
3. Antonín Fantiš16 let + 3 měsíce + 18 dnůPříbram 2008/09
4. Václav Kadlec16 let + 5 měsíců + 5 dnůSparta 2008/09
5. Ivo Táborský16 let + 5 měsíců + 18 dnůSlavia 2001/02
6. Lubomír Kollár16 let + 6 měsíců + 6 dnůNitra 1982/83
7. Martin Fenin16 let + 7 měsíců + 5 dnůTeplice 2003/04
8. Martin Čupr16 let + 7 měsíců + 22 dnůLiberec 1993/94
9. Stanislav Vlček16 let + 8 měsíců + 5 dnůBohemians 1992/93
10. Tomáš Jun16 let + 8 měsíců + 28 dnůSparta 1999/00

Reklama

Související témata: