Hlavní obsah

Řepkova smlouva je platná, porušuje ji klub, tvrdí hráčův advokát. Spartě stoper peníze ještě nevrátil

Karel FeltPrávo

Řízný stoper Tomáš Řepka nenastoupil do přípravy Dynama České Budějovice, které ho už nechce, ale smlouvu, kterou považuje stále platnou, tím prý neporušil. Podle hráčova advokáta Alexandra Királyho ji porušil klub.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Řepka by měl podle hráčova advokáta ještě stále oblékat dres Českých Budějovic. Spartě však obránce stále dluží peníze z pokladny...

Článek

„Podle nás smlouva platná je, protože nebyla náležitě právně ukončena. Pan Řepka má zájem v Dynamu pokračovat. Žádali jsme proto oficiálně vedení, aby mému agentovi sdělilo, kdy a kam se má dostavit na začátek přípravy. Bylo nám však sděleno, že klub považuje smlouvu za ukončenou a tudíž nevidí důvod Tomáši Řepkovi cokoliv sdělovat. Tím porušili sami platnou smlouvu, protože nesplnili svoji povinnost vůči hráči,“ řekl pro Právo a Sport.cz Alexander Király.

Půjdou k soudu

Šéf Dynama Karel Poborský, který Řepku loni v lednu vítal s otevřenou náručí, nad tím kroutí hlavou... „Připadá mi to až tragikomické... Pro nás je Tomáš Řepka uzavřenou kapitolou. Smlouva s ním byla řádně ukončena. Všechny podklady o tomto kontraktu jsme poslali na FAČR. Dál ať se tím zabývá příslušné oddělení asociace a Řepkův právník. My se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ odmítl platnost smlouvy šéf Dynama Poborský.

„Dáme vedení Dynama ještě několik dní, abychom se sešli a smlouvu buď řádně ukončili, nebo aby můj klient dál za Dynamo hrál a klub vůči němu plnil svoje povinnosti, ze smlouvy vyplývající. Pokud se tak nestane, obrátíme se na soud, který určí její platnost,“ nastínil další kroky svého klienta Király.

Za nikoho hrát nemůže

Jednání, a nejen soudní, se mohou ale táhnout celé jaro i déle. To by znamenalo, že by si Řepka, který oslavil začátkem ledna devětatřicáté narozeniny, na jaře nemusel fotbal zahrát. „Déle to trvat nemůže, protože smlouva vyprší 30. června tohoto roku,“ konstatoval Király.

„Do té doby ale nemůže pan Řepka jednat s žádným klubem, přesněji, nemohl by za něj hrát. Dynamo by mohlo vystoupit s tím, že smlouva platná byla a on ji porušil. Mohlo by za něj případně chtít od jeho nového klubu nějakou finanční částku nebo požadovat po něm pokutu za porušení smlouvy,“ vysvětlil advokát úskalí, která skrývá pro hráče trvání na platnosti kontraktu na jihu Čech.

Mlčí, ale prý trénuje

Řepka je ve svízelné situaci. Další půl rok bez fotbalu by mohl znamenat definitivní konec jeho kariéry minimálně ve velkém fotbale. „Já budu klině hrát i na žízeň, ale pořád se cítím na ligu,“ řekl loni ke konci roku Řepka. V posledních dnech však mlčí, nebere telefon... Nikdo neví, jak se připravuje. "Běhám a posiluji, doléčuji koleno," tvrdil loni v prosinci.

„Opravdu trénuje individuálně, aby byl v kondici a schopen kdykoliv se zapojit do přípravy. Od klubu měl už loni na podzim dostat individuální tréninkový plán. Ani v tomto ohledu nebyly podmínky smlouvy ze strany Dynama dodrženy,“ zdůraznil Király.

Kabina čeká na peníze

Navíc Řepka dluží do sparťanské kabiny pokladnu se 400 000 korun, které odnesl už v prosinci 2011, kdy na Letné skončil. Tehdy dělal pokladníka a u něho se scházely všechny peníze, které hráči za různé záležitosti, jako první zápas, první gól, první dítě... platí dle speciálních sazebníků kabiny a částky jsou pak použity na společné akce.

„Nikoho neobviňujeme... Ale Tomáš by se ale měl zachovat jako chlap a splnit, co slíbil. To znamená kasu s penězi vrátit,“ potvrdil minulý pátek poprvé natvrdo Jiří Jarošík, že bývalý kapitán odešel i s penězi.

Řepka nechtěl v prosinci, kdy se o pokladně objevily první informace, situaci komentovat. Prý zareaguje, až to vysloví někdo konkrétní a nepůjde o spekulace a "blízké zdroje". Stalo se. Ani na přímou výzvu nereaguje. Na dotaz, zda se Řepka či peníze objevily, zazněla z kabiny strohá odpověď: „Nic se nezměnilo.“

Reklama