Hlavní obsah

Slovácko mělo proti Spartě kopat penaltu za Hušbauerovu ruku, potvrdila Damková

Praha

Ruka ve vápně - penalta! Volání fotbalistů i fanoušků Slovácka zůstalo v neděli večer nevyslyšeno. Rozhodčí Jiří Jech přitom v utkání 23. kola Gambrinus ligy opravdu měl proti fotbalistům Sparty na Slovácku nařídit pokutový kop za ruku Hušbauera. Podle předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damkové letenský záložník srazil střelu domácího Jiřího Valenty rukou v rozporu s pravidly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Hušbauer si oddechl, jeho ruka ve vápně Spartě prošla.

Článek

Sparta uhájila výhru 1:0, na cestě za mistrovským titulem získala další tři cenné body. Slovácko však poškodil sudí Jech. Domácí měli ve druhém poločase zahrávat pokutový kop za hraní rukou záložníka Josefa Hušbauera.

„O pokutovém kopu v tomto případě nebylo pochyb. Hušbauer zvednutím ruky ve výskoku zvětšil objem svého těla a zabránil míči v cestě na branku, což má znamenat jednoznačné nařízení pokutového kopu," komentuje situaci Dagmar Damková, předsedkyně komise rozhodčích FAČR.

„Pokud si hráč instinktivně kryje rukou obličej, penalta se nepíská, ale to nebyl tento případ. Byla to totožná situace jako ve 21. kole, kdy ostravský obránce Frydrych zastavil rukou střelu sparťanského hráče," srovnává šéfka sudích.

Co rozhodčí Spartě v Ostravě vzali (zápas na Baníku skončil 1:1), to jí na Slovácku vrátili. „Rozhodčí Hrubeš také před dvěma týdny penaltu chybně nenařídil. Musíme na rozhodčí stále apelovat ve smyslu, aby byli nekompromisní a pokutové kopy za takové hraní rukou opakovaně nařizovali," ujišťuje Damková.

Reklama

Související témata: