Hlavní obsah

Anglie rozebírá fiasko v Lize mistrů: Chybí zimní pauza, nebo prostě neumíme držet míč?

Londýn

Mají k dispozici hromady peněz, hlásí se k nim zástupu fanoušků z celé planety, ale na evropské scéně Ligy mistrů anglické kluby tentokrát vyhořely. Není to přitom tak dávno, co týmy z Premier League nejprestižnější kontinentální soutěži dominovaly, teď se ale ani jeden neprobojoval do čtvrtfinále Champions League, což se stalo podruhé během tří sezón. Na ostrovech se tak pochopitelně rozebírá, proč tomu tak je.

Foto: John Sibley, Reuters

Zklamaný útočník Arsenalu Olivier Giroud po vyřazení Gunners z Ligy mistrů.

Článek

Někdejší anglickou nadvládu nahrazuje dominance zástupců ze Španělska a Německa. Jako jedna z příčin zaostávání ostrovních týmů se v tamních médiích skloňuje absence zimní přestávky, z níž by mohl vyplývat jistý útlum výkonosti top týmů na začátku roku, kdy se vyřazovací část Ligy mistrů rozbíhá.

Zatímco v Německu, Španělsku či Itálii se na konci roku odpočívá, v Anglii pospíchají fanoušci do fotbalových ochozů takřka rovnou od vánočních stromků.

„My jsme zvyklí během zimy odpočívat a užívat si čas s rodinami. Slyšel jsem nářky Ronalda Koemana (manažer Southamptonu), jak si stěžuje na počet zápasů v Anglii. Možná je to naše výhoda," připustil barcelonský šéf Luis Enrique po vyřazení Manchesteru City.

A kouč Citizens Manuel Pellegrini mu dával za pravdu: „V prosinci a lednu hrajeme strašně moc zápasů a v únoru pak nejsme úplně svěží. Loni jsme hráli devět utkání v prosinci a dalších devět v lednu a pak jsme šli na Barcelonu.

Poučíme se někdy? Asi ne

List Daily Mail ale vidí ve své analýze příčinu krachu spíše v samotném fotbalovém umu. „Anglické týmy prostě neumí držet míč. To je hlavní důvod, proč Arsenal, Manchester City. Liverpool a Chelsea vypadly," píše deník.

Připomíná, že v posledních dvou zápas neměl třeba Manchester City ani jednoho hráče, který by se dotkl míče více než 74krát, přitom třeba Lionel Messi měl v odvetě 116 doteků s míčem a v úvodním duelu na Etihad Stadium 107, zatímco nejlepší z domácích James Milner 64.

„Kde byli hráči jako David Silva, Samir Nasri, Yaya Touré? Absolutně nikde," odpovídá si sám Daily Mail.

Dále uvádí, že ani jeden ostrovní tým se nevešel mezi pět nejpřesněji si přihrávajících mužstev LM. Tady vládne Guardiolův Bayern Mnichov (89,2 procent), následován Realem Madrid (88,3), PSG (88,1) a Ajaxem (87,5).

„Poučíme se z toho někdy? Asi ne. Špičkové týmy spoléhají na držení míče, přesnými přihrávkami si otevírají prostor a čekají na smrtící průnik. Teď budeme několik dní poslouchat, že musíme pokračovat v hybridním systému, který sedí anglickému fotbalu. To děláme už 40 let a nefunguje to. Náš národní tým pak jede na MS v Brazílii, kde nedokáže mít míč pod kontrolou a odjede bez jediného vítězství vyřazen z poměrně průměrné skupiny s Itálií, Uruguayí a Kostarikou," dodává list.

Deník The Telegraph přidává další možné příčiny neúspěchu, jako jsou nepovedené nákupy posil či rezervy ve výchově vlastních talentů. Ale také jisté přechodné období, kterým si přední anglické kluby procházejí poté, co jim končí generace úspěšných hráčů, na nichž dřívější úspěchy na evropské scéně stavěly.

Proč vyhořely anglické týmy v Lize mistrů?
Protože nemají zimní přestávku
15,2 %
Protože nedokáží držet míč
26,1 %
Kvůli nepřesným přihrávkám
2,7 %
Protože týmy špatně posílily
3,2 %
Byla to jen náhoda
52,8 %
Celkem hlasovalo 4402 čtenářů.

Reklama

Související témata: