Hlavní obsah

Plzeň v Izraeli nakročila do evropských pohárů, i Sparta bojuje o LM statečně

Tel Aviv/Moskva
Aktualizováno

České fotbalové kluby Viktoria Plzeň a Sparta Praha rozjely 3. kvalifikační předkolo Ligy mistrů velice nadějně. Letenští vezou z Areny Chimki v Moskvě remízu 2:2, když dvakrát dotáhli náskok CSKA a brankář David Bičík ještě chytil penaltu. Druhý český zástupce z Plzně nastoupil na půdě izraelského šampióna Maccabi Tel Aviv a vedl si ještě lépe. Západočeši vybojovali vítězství 2:1 a udělali rázný krok do evropských pohárů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský záložník Ladislav Krejčí slaví vyrovnávací gól na hřišti CSKA Moskva.

Článek
Fotogalerie

Kdo čekal opatrný začátek a spíše vzájemné oťukávání, byl na omylu. Úvodní měření sil CSKA se Spartou přineslo několik zajímavých momentů a už od úvodního hvizdu se bylo na co dívat.

Jako první poslal ve 14. minutě Dzagojev s nutnou dávkou štěstí do vedení domácí tým, jenže Sparta se rychle oklepala a po minutě srovnala, když se poprvé v dresu letenského týmu trefil v ostrém soutěžním utkání Nigerijec Fatai. Hosté se ale nevyvarovali hrubek v defenzivě. Ve 29. minutě Hybš nepřesně rozehrál, Holek fauloval soupeře a byl z toho pokutový kop. Ten však Natchovi lapil vynikající gólman Bičík, který tak udržel sparťanské naděje.

Ty opět o něco pohasly v úvodu druhé půle, kdy dal Vácha vzpomenout na svůj reprezentační kiks a Moskvané šli podruhé v duelu do vedení. Ani to však netrvalo dlouho - Vácha odčinil svou hrubku a přesným centrem našel Krejčího, který upravil na konečných 2:2. To je pro Letenské velmi dobrý výchozí výsledek do odvety, která se v Praze uskuteční příští středu.

Plzeň má evropské poháry na dosah

Viktoria Plzeň, která v Tel Avivu nastoupila se třemi změnami v základní jedenáctce, vyhrála i třináctý zápas v předkolech prestižní soutěže a zároveň domácím připravila teprve druhou prohru na vlastním stadiónu za posledních 58 utkání.

Základ k vítězství položily dva slepené góly Aidina Mahmutoviče a Milana Petržely, kteří už po dvaceti minutách umlčeli nažhavené izraelské publikum. Plzeň poté dlouho kontrolovala vývoj utkání. Fotbalisté Maccabi si v závěrečných minutách sice vytvořili tlak, ale vytěžili z něj pouze branku na 1:2. Plzeňskou výhru ještě mohl podtrhnout Kovařík, avšak nastřelil břevno.

Plzeň tak veze z Izraele solidní výsledek a všechny postupové trumfy má na svých kopačkách.

Liga mistrů - 3. předkolo, první zápasy:
CSKA Moskva - Sparta Praha 2:2 (1:1)
Branky: 14. Dzagojev, 52. Tošič - 16. Fatai, 57. Krejčí.
Maccabi Tel Aviv - Viktoria Plzeň 1:2 (0:2)
Branky: 79. Itzhaki - 17. Mahmutovič, 21. Petržela.
Další úterní výsledky LM najdete zde.
Přejdou přes 3. předkolo fotbalové Ligy mistrů Plzeň i Sparta?
Ano, postoupí oba kluby
55,8 %
Dál půjde pouze Plzeň
39,7 %
Postoupí jen Sparta
2,1 %
Letenští i Viktoria skončí už ve 3. předkole
2,4 %
Celkem hlasovalo 12349 čtenářů.

Reklama

Související témata: