Hlavní obsah

Poborský nebude kapitán Sparty, odmítá Hřebíkovy metody

Josef PešoutSport.czPrávo

Karel Poborský už nebude v dresu fotbalistů Sparty Praha nosit kapitánskou pásku. Reprezentační záložník se rozhodl z vlastní vůle na funkci rezignovat, což také sdělil svým spoluhráčům před středečním tréninkem. Důvodem jeho kroku je nesouhlas s některými metodami, které praktikuje trenér Jaroslav Hřebík.

Foto: Sparta.cz

Karel Poborský ještě s kapitánskou páskou.

Článek

Sparťany v Litvínově při neúčasti Poborského zástupců Blažka a Sivoka vedl jako kapitán záložník Lukáš Zelenka. V utkání vyhrál úřadující český mistr vysoko 7:1, ale svým výkonem znovu nepřesvědčil. Zelenka. Na lavičce Sparty chyběl trenér Jaroslav Hřebík, který odcestoval jako pozorovatel do Švýcarska, aby viděl v akci FC Thun, nadcházejícího soupeře svého týmu v Lize mistrů.

Hřebík se vše dozvěděl po telefonu

Sparťanský tým vedla dvojice asistentů Jaroslav Šilhavý-Boris Kočí. "Poborského rezignace na funkci kapitána je pro mě překvapením, nic takového jsem nečekal. Vnímám to i jako důsledek kampaně a jakéhosi mediálního boje mezi trenérem Hřebíkem a Poborským. V kabině to ale takhle necítíme a jsem z toho trochu rozmrzelý, protože nám to nabourává psychiku kluků. A když se k tomu přidají sparťanští rádoby "fanoušci", pak z toho může vyjít zbytečná nervozita," svěřil se Jaroslav Šilhavý.

O postu kapitána mluvil telefonicky s koučem Hřebíkem. "Volal jsem mu to, co se stalo a trenér přiznal, že čekal nějaké prohlášení. Shodli jsme se, že pro zápas v Litvínově bude kapitánem Lukáš Zelenka. Všechno je to čerstvé, ale stálého kapitána určíme určitě do sobotního zápasu s Ostravou," uvedl Šilhavý.

Šokovaní spoluhráči

Lukáš Zelenka nedělal z úspěšné premiéry v nové pozici vědu:  "Myslím, že povinností bylo vítězství bez ohledu na to, kdo je kapitánem. Vzal jsem to za Karla, ale někteří hráči tady nebyli a trenér Hřebík si k tomu asi také řekne svůj názor. Uvidíme, až se vrátí," A dotaz, jestli by si rád ponechal kapitánské pásku, odvětil: "Radši ne."

Útočník Miroslav Matušovič ke kapitánské "rošádě" poznamenal: "V šatně bylo všechno v naprostém pořádku a nemohu hodnotit, jestli mezi trenérem a Karlem vznikl nějaký spor. Jsem strašně překvapen, že se Poborský takhle rozhodl. Pro nás byl nejlepším kapitánem, jaký mohl být. Jeho postoj ale samozřejmě respektujeme, určitě to není nějaké zbabělství. Pro Spartu i český fotbal hodně udělal."

Zároveň odmítl, že by současná sparťanská krize byla jen vyústěním napjatého vztahu trenéra a dosavadního kapitána. "Nemůžeme to přece házet jen na tuto dvojici. Na hřišti je jedenáct hráčů, takže zodpovědnost nese celý tým. Jestli je změna kapitána oslabením Sparty, ukáže až čas," uvažoval Matušovič.

Absolutně pracovní vztah

Poborského rozhodnutí je jen potvrzením zákulisních spekulací, že mezi nejzkušenějším českým reprezentantem a sparťanským koučem zuří válka. Jejich spory se vyhrotily především po utkání předminulého ligového kola s Jihlavou, kdy Hřebík nechal Poborského jen na lavičce náhradníků a do hry jej poslal až v 56. minutě. Zdůvodnil to tím, že třiatřicetiletý hráč potřebuje odpočívat. "Mám z toho smíšené pocity, odpočívat jsem nepotřeboval," prohlásil tehdy Poborský.

V sobotním duelu na Slovácku pak Hřebík největší hvězdu Sparty stáhl ze hry již v 68. minutě, přestože Poborský nebyl nejhorším hráčem v rudém dresu. Naposledy se Hřebík vyjádřil na fotbalistovu adresu v dnešním rozhovoru pro deník Sport. "Máme absolutně pracovní vztah. Já plním roli trenéra, on plní roli kapitána," řekl Hřebík.

Reklama

Související témata: