Hlavní obsah

Odborníci: Jen Poborský za problémy Sparty nemůže

Fotbalová Sparta se zmítá v problémech. Neshody mezi trenérem Jaroslavem Hřebíkem a nyní už bývalým kapitánem mužstva Karlem Poborským vyvrcholily ve čtvrtek, kdy byl Poborský vyřazením z kádru A-mužstva. Napjatou situaci ve Spartě pečlivě sledují i někdejší hráči a trenéři nejslavnějšího českého klubu, stejně jako řada fotbalových odborníků.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Poborský se prozatím se Spartou loučí.

Článek

Někteří z nich se však k situaci ve Spartě odmítali vyjádřit, další byli ve svých slovech navýsost opatrní. Tak jako třeba bývalý trenér letenského klubu Jozef Jarabinský. "Neznám přesně podrobnosti toho, co se ve Spartě děje. Nevím, kde je základní problém celého sporu a tak nebudu dělat chytrého. To je to nejhorší, co bych teď mohl udělat," odpovídal Jarabinský vyhýbavě pro Sport.cz.

Přesto se nakonec rozmluvil. "Není to první a poslední případ, problémy jsou všude. Já osobně zažil něco podobného před lety ve Slavii," připomněl Jarabinský moment, kdy nenominoval na ligové utkání "nedotknutelného" Pavla Kuku. "Nakonec se ale ukázalo, že to prospělo jak Pavlovi, tak celému mužstvu. Chce to čas celou situaci řešit a věřím, že se nakonec obě strany ku prospěchu Sparty domluví," dodal.

Ščasný: Sparta nemá herní tvář

Tím si naopak není příliš jistý další bývalý trenér Sparty Zdeněk Ščasný.  "Vadí mi, že se vše bagatelizuje jen na vztah Hřebík - Poborský, problém Sparty ale bude hlubší," poukázal na poslední výkony mistra. "Jako divák vidím, že mužstvo nemá herní tvář, hráči jakoby nevěděli, co mají vlastně hrát. Hráči patrně nehrají to, co chce trenér a to je pak problém," tvrdí Ščasný, který oceňuje, že se vedení Sparty postavilo za trenéra Hřebíka.

Zároveň ale odmítá názory, že za všechno může Poborský.  "Karel byl hodně kritizovaný v médiích, že nehraje dobře a že je špatný kapitán. Najednou všichni zapomněli, jak Spartu pořád táhl a rozhodoval zápasy. Žádný hráč ale neudrží vysokou výkonnost stále a i když on teď evidentně nemá formu, nemůže přece za problémy Sparty jen on. Jeho vyřazení byl velmi necitlivý krok a tak trochu laciné gesto. Může to poškodit Spartu i nároďák," poznamenal Ščasný v rozhovoru pro Sport.cz.

Vízek má jasno - vyhodit měli Hřebíka

Reprezentační kouč Karel Brückner se nicméně k dnešní události nechtěl příliš vyjadřovat. "Je to problém hráče s klubem, do detailů nikdo nevidí," řekl trenér. Zdůraznil, že Poborského vyřazení pro něho momentálně nic neznamená. "V nominaci pro (kvalifikační) dvojzápas s Nizozemskem a Finskem zůstává," prohlásil.

Bývalý reprezentant Ladislav Vízek naopak nešetřil kritickým tónem a označil vyřazení Poborského z týmu za nepochopitelné. "Vyhodit Poborského je pro mě absolutně nepochopitelný krok. Líbí se mi sice, že vedení stojí za trenérem, ale v tomto případě měl jít pryč trenér Hřebík. To by teď bylo na místě," nebere si servítky.

Politiku sparťanského vedení Vízek podrobil ostré kritice. "Pan Křetínský je možná dobrý obchodník, ale fotbalu vůbec nerozumí. Jenom Hřebíkovi zobe z ruky. Každý ví, že trenér takovou válku s kabinou vyhrát nemůže. Sparta se z téhle krize může hrabat hodně dlouho," dodal Vízek.

Jarošík: Dát Karlovi padáka je sebevražda

Stoper Spartaku Moskva Radoslav Kováč, který ze Sparty do Ruska přestoupil letos v lednu, soudí, že pražský klub udělal velkou chybu. "Tím, že Karla vyhodili, se situace ve Spartě ještě zhorší. Kluci budou ještě pod mnohem větším tlakem, navíc za Karlem stáli," řekl Kováč. "Spartě se teď nedařilo a je nefér, že se to všechno hodilo na Karla. Jako kdyby se zapomnělo na to, co všechno pro Spartu v minulosti udělal," dodal Kováč.

Zaskočen byl i další bývalý sparťan Jiří Jarošík, momentálně hráč Birminghamu City. "Jsem hodně překvapený a hodně mě to mrzí, je to pro mě prostě rána. Vyhodit takového hráče a takovou osobnost, to se může stát opravdu jen v Čechách," divil se Poborského spoluhráč z reprezentace.

O dění ve Spartě má přehled, vyhazovem Poborského se situace podle Jarošíka ještě zhorší. "Víc už to snad ani zkazit nemohli... Dát Karlovi padáka před důležitými zápasy v Lize mistrů, to je sebevražda. Snad to neuškodí reprezentaci," řekl Jarošík.

Reklama

Související témata: