Hlavní obsah

Premiéra kouče Grigy: Sparta rozstřílela Blšany

PRAHA

Spokojenost v řadách fanoušků Sparty zavládla hned po prvním vystoupení pod novým koučem Stanislavem Grigou. Letenští na domácí půdě rozstříleli v sobotním ofenzivním představení Blšany 5:2. Pětigólový příděl si soupeř Pražanů odvezl po čtrnácti měsících, kdy tým vedl ještě František Straka.

Článek

Griga se sestavou oproti předchozím zápasům příliš nezamíchal, ale vrátil se ke hře na dva útočníky a na lavičce mezi náhradníky posadil Martina Haška. Sparťanům ofenzivnější noty nového kouče očividně seděly, ale dlouho to na žádnou smršť nevypadalo. Nejvíce menší svázanost vyhovovala Pospěchovi, který v roli falešného křídla zaměstnávala nejvíce obranu chmelařů. Právě jeho centr v 18. minutě vyzval Poláčka k nechytatelnému voleji, který skončil v Daňkově brance.

Mistra vedoucí branka naladila k velkému náporu a ten přinesl i druhý gól, který padl po podobné akci. Tentokrát ale centroval Kisel a Došek hlavou zaznamenal první ligový gól v rudém dresu.

I potom sparťané hře jasně dominovali, jejich rychlé kombinace sice měly k bezchybnosti daleko, a kdyby ve 30. minutě Matušovičova rána skončila dalším gólem, ztratil by zápas zřejmě na dramatičnosti.

Severočeši ale pochopili, že s dosavadním způsobem boje by utrpěli jen debakl, a tak se pustili i do útočení. Ve 25. minutě ještě dělovku Jiřího Bílka vychytal skvělým zákrokem Blažek, ale na Šelichovu hlavičku z bezprostřední blízkosti ve 31. minutě už reagovat nedokázal.

Divoký závěr první půle

Divoký byl závěr prvního poločasu: nejprve Došek hlavou těsně minul a pak na druhé straně mohl uspět exsparťan Střihavka, který se řítil sám na Blažka, jenže po souboji s Petrášem se ke střele nedostal. Hodně se zlobil na rozhodčího Matějka, že nenařídil penaltu.

Ofenzivní smršť Sparty ale spálila veškeré blšanské šance po přestávce ještě před tím, než se mohli hosté vzpamatovat. Už ve dvacáté vteřině po změně stran si totiž po dalším Pospěchově uvolnění a následném centru vstřelil Vorel vlastní gól a definitivně vzal hostům naděje na zvrat. V 61. a 66. minutě ještě přidali Matušovič s Petrášem další dva přesné zásahy a blšanská defenziva se zřítila jako domeček z karet.

Euforie a hromové vyvolávání jména nového trenéra ale hnaly sparťany do útoku až příliš, a tak mohl po chybě v obraně Polodna po čtyřminutovém pobytu snížit na 2:5. To ale bylo vše, čeho dnes hosté na Letné dosáhli. V ochozech se bouřlivě radovali domácí fanoušci z vydařené premiéry Stanislava Grigy a skandovali: "Máme zase Spartu".

Sparta Praha - Chmel Blšany 5:2 (2:1)
Branky: 18. Poláček, 23. Došek, 46. vlastní Vorel, 61. Matušovič, 66. Petráš - 37. Šelicha, 69. Polodna. Rozhodčí: Matějek - Wilczek, Večeřa. ŽK: Dirnbach, J. Bílek, Hottek (všichni Blšany). Diváci: 6758.
Sparta: Blažek - Pospěch, Petrouš (79. Hašek), Lukáš, Kadlec - Kisel, Petráš, Zelenka (69. Herzán), Poláček - Došek (46. Pergl), Matušovič. Trenér: Griga.
Blšany: Daněk - Broschinský (30. Pleško), Vorel, Šourek, Dirnbach - Devátý, J. Bílek, Šelicha, Dort, Kolář (65. Polodna) - Střihavka (69. Hottek). Trenér: M. Bílek.
TABULKA

Reklama

Související témata: