Hlavní obsah

Fotbalisté dostali pokutu milión korun za bouřlivé oslavy

PRAHA

Fotbalisty českého národního týmu v pondělí potrestalo vedení Českomoravského fotbalového svazu pokutou jeden milión korun za nevhodnou oslavu devětadvacátých narozenin Tomáše Ujfalušiho. Oslava se konala po prohraném utkání s Německem v noci ze soboty na neděli na jednom pokoji v hotelu Praha, kde byl tým ubytován.

Článek

„Po sobotním utkání s Německem se celý tým sešel ve večerních hodinách na oslavě 29. narozenin Tomáše Ujfalušiho. Protože oslava proběhla nevhodným způsobem, který se neslučuje s chováním reprezentanta České republiky, byl celý tým potrestán pokutou jeden milión korun. Vedení ČMFS tuto částku věnuje Nadaci pro rozvoj mládežnického fotbalu,“ píše se v oficiálním prohlášení vedení české reprezentace.

Oslava po večerce

Po sobotním utkání s Německem (1:2) se národní tým vrátil z Letné do hotelu Praha až kolem půlnoci na večeři. Po ní bývá zpravidla večerka. „Vím však, že se sedí na pokojích a zápas se dohrává,“ řekl kouč národního týmu Karel Brückner.

Hráči se však podle vlastních slov sešli na jednom pokoji. Ten měl být speciálně objednán pro oslavu Ujfaušiho narozenin. Pokoj 433 patří v hotelu k největším, takže se tam jednadvacet hráčů mělo vejít. Oslava se protáhla do časných ranních hodin.

Na pokoji měli podle pondělního bulvárního listu Šíp zůstat Tomáš Ujfaluši, kapitán týmu Tomáš Rosický, Jan Polák, Martin Jiránek a Marek Čech. Ti si měli kolem čtvrté hodiny ráno objednat dámskou společnost, která jim byla dopravena dokonce nadvakrát.

Jednu dívku z první dovezené čtveřice odmítli. Nakonec jich měli mít k dispozici šest. Do pokoje se pokusila dostat redaktorka Šípu Kateřina Šmídová pod záminkou, že chce od hráčů autogramy. Ochrankou hotelu však byla údajně na žádost hráčů vyvedena. Přesto se deníku podařilo pořídit několik fotografií. Vedení hotelu se odmítlo k celé záležitosti vyjádřit.

Hlasitá domluva hráčům

V pondělí dopoledne hráči u videa rozebírali zápas s Německem. Poté s hráči, trenérem a realizačním týmem první místopředseda ČMFS a šéf reprezentace Vlastimil Košťál a třetí místopředseda Jaroslav Vacek probírali novinový článek a porušení režimu. Podle informací Práva se v místnosti hovořilo hodně hlasitě.

„Atmosféra dole by se dala krájet… Já odjíždím, protože do středy beru antibiotika a znovu mne čeká odběr krve. Zatím ji nemám v pořádku. Ve středu určitě hrát nebudu,“ říkal na schodech hotelu David Lafata, který se přijel omluvit i na duel s Kyprem.

Po obědě týmu a téměř devadesátiminutovém zpoždění proti původnímu programu přišli mezi novináře tiskový mluvičí reprezentace Lukáš Tuček, který přečetl prohlášení vedení ČMFS, kapitán týmu Tomáš Rosický a jeho zástupci Petr Čech a Tomáš Ujfaluši. Na rozdíl od Čecha, který vystupoval před zástupci médii nejlépe a hovořil nejrozumněji, jeho kolegové byli pobledlí a Ujfaluši navíc i velmi podrážděný.

Vyloučení nezvažovali

„Vedení týmu zasedlo odpoledne, proto to zdržení. Důvodem bylo zjištění toho, co bylo v novinách. Pokuta bude rozdělena na celý tým, nebude to nijak kvantifikováno, kolik zaplatí ten a kolik ten… Otázkou, zda bude podána na Šíp žaloba, se vedení reprezentace zatím nezabývalo,“ uvedl Lukáš Tuček. Na dotaz Práva, zda vedení zvažovalo vyloučení zmíněné pětice z reprezentace, odpověděl: „Ne, nezvažovalo.“

Do toho naštvaně vstoupil Tomáš Ujfaluši: „Jakých pěti hráčů?“ Na upřesnění, že dotazem byla míněna pětice, která měla mít na pokoji prostitutky, reagoval Petr Čech: „My jsme seděli jako mančaft a všichni jako mančaft si poneseme následek, že jsme porušili ta naše pravidla, z toho vzešla ta pokuta. Myslím si, že tím pádem pro nás všechny tahle věc skončila.“

„Bylo tam celé mužstvo. Po každém vyhraném nebo prohraném zápase se celý mančaft sejde na pokoji. Samozřejmě probereme ten zápas mezi sebou. Každý k tomu má svoje poznatky. Tak tomu bylo i po utkání s Německem. Co se týká přínosu pro mužstvo, je toto velice důležité. Každý hráč má jiný pohled, je důležité rozebrat utkání s trenéry, ale také mezi námi. To vždy platilo a bylo ku prospěchu věci," řekl k incidentu brankář Petr Čech.

"V tomto případě jsme porušili režim. Dostali jsme za to pokutu, kterou samozřejmě akceptujeme. Mrzí nás to hlavně z toho důvodu, že to odnáší i realizační tým, včetně trenéra. Těm jsme se samozřejmě omluvili,“ dodal Čech.

Ujfaluši reagoval podrážděně 

Čas, kdy se hráči rozešli, si Čech nepamatoval. Podle informací Práva na schůzce nebyli například Jaroslav Plašil s Janem Kollerem, kteří měli sedět u baru se svými blízkými, a Milan Baroš s Markem Jnakulovským, kteří údajně odjeli do města. „Když jsme řekli, že tam byl celý tým, tak to znamená, že tam byl celý tým, a je jedno, jestli těch hráčů bylo dvacet jedna nebo patnáct,“ odmítl námitku na počet hráčů Ujfaluši.

„Nevím, kolik bylo hodin, když jsme se rozešli. Nesledoval jsem to. To nebyl organizovaný mítínk. Dokud k tomu měl někdo co říct, tak se to rozebíralo. A nejen zápas s Německem, ale i ten nadcházející s Kyprem. Každý pak odešel do svého pokoje a večer zakončil po svém,“ řekl Čech.

„Jestli ta schůzka i přes pokutu byla efektivní, se ukáže hlavně v zápase s Kyprem. Samozřejmě to, co se děje teď, nijak pozitivní není, ale my se s tím musíme vyrovnat tak, abychom zvládli středeční zápas,“ dodal.

Opilí prý nebyli

Čech odmítl, že by někdo v přemíře holdoval alkoholu, i když pivo a víno je po utkání povoleno. „Není přesně dáno, jestli si můžeme dát jedno pivo nebo dvě. To je individuální. Fotbal hrajeme dlouho a je to na uvážení každého hráče. Samozřejmě nemůže se opustit hotel a nemělo by se stát, že by někdo díky svému pozápasovému programu nestihl nebo nebyl připraven na nedělní trénink,“ zdůraznil Čech.

Tomáš Rosický se přidal: „Tomáš Ujfaluši měl narozeniny. My jsme se sešli na jednom pokoji celý tým… Co k tomu dodat víc. Porušili jsme večerku a jsme za to potrestáni. Samozřejmě správně… Po neúspěšném vystoupení je třeba hodně věcí si vyříkat."

"Občas se stává po špatném výkonu, že útočníci obviňují záložníky, že špatně napadají. Záložníci zase obránce, že to zase nedotahují… Nebylo to vůbec o alkoholu. Druhý den jsme měli trénink a těžko si někdo může dovolit to přepísknout.“ Právě Rosický v neděli po tréninku řekl: „Horší to bylo s usínáním než s brzkým vstáváním kvůli změně času. Každý má ten zápas s Němci v hlavě.“

Podle hráčů žádné prostituky nebyly

Když padaly otázky na téma dámské návštěvy, hráči je tvrdě, ale dost nepřesvědčivě odmítali. Podle bulvárního listu Šíp měl Tomáš Ujfaluši v neděli krátce po čtvrté hodině ranní na recepci hotelu zaplatit téměř 41 000 korun, údajně za přivezení prostitutek. Ty měl řidič během několika desítek minut přivézt čtyři. Jedna však byla z pokoje 433, kde se oslava konala, vrácena, takže před pátou ráno se vrátil s dalšími…

„Není to pravda. Na recepci jsem byl, to ano, ale nic takového jsem neplatil. Ta částka absolutně nesouhlasí. Byl jsem jen platit účet. To je všechno,“ bránil se Ujfaluši. „Porušili jsme životosprávu. Toho jsme si plně vědomi. Dívky s tímto večerem neměly vůbec nic společného,“ několikrát zopakoval Ujfaluši s tím, že to jsou otázky pro deník Šíp, kde fotografie vzal. „O tom, co je na fotkách, si každý udělá obrázek sám,“ dodal Čech.

„Konkrétně ta fotka, která v Šípu je… Honza Polák na ní otevírá dveře a v nich stála ta paní redaktorka s deníčkem a chtěla po nás podpisy. Ta fotka vznikla, když byly otevřeny dveře a v tom pruhu je vidět čtyři nebo pět hráčů… Na dalších fotkách dívek jsem žádné hráče neviděl,“ konstatoval Rosický.

Svědomí mají čisté

„Samozřejmě je to nepříjemné, ale já mám čisté svědomí a nemám proč být ovlivněn. Tak by to měl brát každý. Jsme dost zkušení, abychom se dokázali vyrovnat i s nepříjemnými situacemi, a ukáže se to na hřišti,“ řekl přesvědčivě Petr Čech, který odmítl, že by porušení životosprávy mělo něco společného se zápasem s Německem…

„My jsme se týden poctivě připravovali na zápas s Německem. Není jediný člen týmu, který by nějakým způsobem ten zápas vypustil. Co se týká přístupu a odpovědnosti, každý ho odehrál na sto procent. To, že nám v tu chvíli chyběla kvalita a soupeř vyhrál, se samozřejmě na hřišti stává. To, co vyšlo v novinách, se vůbec neslučuje s tím, co se stalo na hřišti. Jestliže se něco podobného stane ve středu, pak mají fanoušci právo říct, že jsme porušili večerku a nestihli se připravit na utkání s Kyprem.“Já mohu za sebe říct, že mám také čísté svědomí,“ lakonicky konstatoval Tomáš Ujfaluši.

„Já rovněž a to platí pro celý tým. A jestli tahle aféra bude mít vliv na náš výkon, to uvidíme ve středu. My se samozřejmě chceme na zápas nachystat co nejlépe. Zápas s Německem byl z naší strany špatný. Dál ale postupují dva týmy a my to máme pořád v ruce. Pro nás je utkání s Kyprem klíčové. Tato situace je nepříjemná pro všechny, ale teď se ukáže, jaké jsme mužstvo,“ zdůraznil kapitán týmu Rosický.

Reklama

Související témata: