Hlavní obsah

Sestavu i pohodu Bílek má. Teď jde o to, aby s nimi v Irsku uspěl

Dublin

První a zároveň poslední společnou prověrku mají k dispozici fotbalisté, kteří aspirují na start na EURO 2012. Po středečním duelu v Irsku už reprezentaci do nominace na závěrečné soustředění nečeká žádný sraz, a tak hráči na hraně budou moci kouče Michala Bílka přesvědčit dál jen výkony v klubovém dresu. Pro Štajnera, Limberského, Rajtorala a spol. je v Dublinu ve hře rozhodně lákavý jackpot.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Michal Bílek (uprostřed) vede trénink české reprezentace.

Článek

Od začátku krátkého srazu je znát, že fotbalová reprezentace zase po dlouhé době začíná rok s čistým stolem. Konkrétně Michal Bílek takovou pohodu během svého angažmá u národního týmu ještě nepoznal.

Kvalifikaci na EURO 2012 začali domácí porážkou s Litvou a pak žili rok a půl pod permanentním tlakem. Až úspěšná baráž s Černou Horou udělala z kouče vítěze a nový šéf asociace Miroslav Pelta dává Bílkovi velké naděje na prodloužení smlouvy i po šampionátu v Polsku a na Ukrajině.

Když Trapattoni, tak já taky...

„V závěru kvalifikace a v baráži jsme se naladili na vítěznou vlnu a v tom chceme pokračovat. Špatným výsledkem a výkonem bychom se zbytečně mohli znovu dostat pod tlak. Poučením pro nás musí být letní výbuch v Norsku," uvědomuje si Bílek, jak křehký může stav klidu a míru být.

Zatím si však pohody užívá. Když tedy v úterý před tréninkem na supermoderním Aviva Stadium dostal udičku, že jeho protřelý protějšek Giovanni Trapattoni vysypal z rukávu celou sestavu Irů, český trenér hozenou rukavici bez mrknutí oka zdvihnul.

„Dobrá, když on, půjdu do toho taky. Nastoupíme v tomto složení: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Plašil, Jiráček - Petržela, Štajner, Rezek - Baroš," usmál se Bílek. Sestavu den předem dosud oznámil pouze jednou, na loňském Kirin Cupu v Japonsku.

Štajner se zhostí role Rosického

Nikomu nemusí podrobně vysvětlovat, že prakticky se všemi věrnými, s nimiž EURO vykopal, počítá také pro konečnou nominaci 23 hráčů na šampionát. Vzhledem ke zranění Rosického, Hubníka a Pospěcha však v Irsku dostanou šanci i další. Především o testování navrátilců Štajnera s Limberským a jediného novice Rajtorala v Dublinu půjde.

„Limberský i Štajner mají velkou formu, zaslouží si hrát," vysvětlil Bílek, proč oba začnou v základní sestavě. „Štajnera znám a nemusím ho zkoušet, chci ho však vidět v opravdu těžkém testu před mistrovstvím Evropy na místě Tomáše Rosického. Limberský s námi byl několikrát, ale velkou šanci zatím ještě nedostal, tak se dočká nyní."

Řadu hráčů přitom čeká náročný program. Gebre Selassie a Štajner hrají s Libercem již v pátek v Teplicích, Plzeňáci pak v sobotu nastoupí ke klíčové bitvě na Spartě. „S nikým jsem dohodu o limitu odehraných minut neuzavřel, nikdo mě o ni ani nežádal. Na druhé straně nepočítám s tím, že by třeba právě Štajner odehrál celý zápas," avizuje Bílek.

Irsko – Česká republika
Přátelský zápas v Dublinu, začátek ve 20:45 (SEČ), přímý přenos vysílá ČT4, on-line reportáž na Sport.cz.
Nahlášené sestavy - ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Plašil, Jiráček - Petržela, Štajner, Rezek - Baroš.
Irsko: Given - O'Shea, St. Ledger, O'Dea, Ward - Duff, Andrews, Whelan, McGeady - Long, Keane.

Reklama