Hlavní obsah

Štajner zažil po euforii šok - nepojede na EURO. Strašně naštvaní jako já budou i další, naznačuje

Euforii vystřídala zlost! Záložník Jiří Štajner v sobotu večer oslavil s Libercem zisk mistrovského titulu v české fotbalové lize. O necelých čtyřiadvacet hodin později zjistil, že není v nominaci na mistrovství Evropy, což dal světu vědět prostřednictvím účtu na sociální síti Twitter. „Jsem nasraný! Strašidelně,“ prohlásil bezprostředně v rozhovoru pro Právo a Sport.cz, kdy se mu třásl hlas. Absenci na šampionátu v Polsku a na Ukrajině nemohl překousnout. Nominaci oficiálně zveřejní trenér Michal Bílek v pondělí.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Dublinský Aviva Stadium byl místem návratu Jiřího Štajnera (vpravo) do reprezentace. A zřejmě také definitivní tečkou.

Článek

Kdy a jak jste se dozvěděl, že nejste v nominaci na mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině?

V neděli ráno mi volal manažer reprezentace Vladimír Šmicer. Když jsem viděl jeho jméno na mobilu, tušil jsem, proč volá. Jsme kamarádi a cítil jsem, že se mu to neříká lehce.

Novina přišla necelých čtyřiadvacet hodin po definitivním zisku mistrovského titulu s Libercem. Oslavy vám asi pěkně zhořkly...

Sedíme teď (neděle odpoledne) se spoluhráči v Liberci. Trošku mě utěšovali, ale tu bolest a zlost nejde potlačit. Se Šmícou jsme společně hráli. Přiznal, že kdybychom nezískali titul, telefon by nezvednul a neřekl mi nic. Věděl, o jak velkou ránu jde.

Dokážete si vůbec ještě ligový triumf užívat?

V Hannoveru jsem zažil obrovskou tragédii, když spáchal sebevraždu můj tehdejší spoluhráč a brankář Robert Enke. Tehdy klubový prezident na pohřbu říkal, že fotbal není život. A tím se řídím. Mám dvě zdravé dcery, vyhráli jsme ligu... Jen na to EURO nepojedu!

Byl jste na reprezentačního manažera naštvaný?

Na Šmícu ne. Vím, že on o nominaci nerozhodoval.

Ale z vašeho hlasu je patrné, že zloba s vámi cloumá?

Jsem strašně nasraný! Strašidelně! Nechápu, jak může jet někdo jiný místo mě. Ale je mi jasné, že manažer Chovanec má velký vliv a zatímco jiným je šestadvacet, mně je šestatřicet. Strašně naštvaných bude ještě spousta dalších kluků, kteří odehráli celou kvalifikaci, hráli solidně a v konečném výběru nejsou.

Připouštěl jste si, že se na šampionát nepodíváte?

Upřímně říkám, že ještě v zimě jsem o nominaci na závěrečný turnaj ani nepřemýšlel. Ale když jsem dostal pozvánku na přípravu v Irsku a zápas jsem odehrál, tak jak jsem ho odehrál, vše se obrátilo. Pak jsem si už nepřipouštěl, že bych nejel. Kdybych ten přátelák nezvládnul a hrál špatně, překousnul bych absenci v konečné nominaci v pohodě. Ale takhle... Fakt to nechápu. Holt se na výběru podílejí i manžeři.

Mohl jste něco v průběhu jara udělat jinak?

Myslím, že jsem pro nominaci na mistrovství Evropy nemohl udělat více. Dal jsem patnáct gólů, na osmnáct jsem nahrál. Nejlepší záložník české ligy není v reprezentaci... Pardon, ale kde to jsme.

Jste rozmrzelý i s ohledem na skutečnost, že reprezentační trenér Michal Bílek několikrát prohlásil: Jiřího Štajnera nepotřebuji zkoušet, jeho kvality znám. Máte pocit, že jste na jaře nepřesvědčil?

Vím, že se trenér národního mužstva Michal Bílek byl podívat na zápase Liberce s Bohemians 1905 a se Spartou. Proti Spartě jsem nehrál dobře, ale nastoupil jsem po třech dnech střevních potíží, které jsem prožil na záchodě a shodil několik kilogramů. Neměl jsem sílu. Ale přece se nominace nedělá na základě jednoho zápasu.

Nevzala vám informace o absenci v nominaci chuť do pokračování v profesionálním fotbalu?

Upřímně říkám, že teď v emocích se myšlenky na konec vkrádají! Ale neumím si představit, že už bych nehrál. Mám fotbal příliš rád. Nicméně se může stát, že změním působiště. Moc mě naštval způsob, jakým probíhal konec naší nejvyšší soutěže. Kdo potřeboval, vyhrával. A teď další rána s nominací... Ale nechci předjímat. Jak jsem řekl, naštvání je obrovské.

Reklama