Hlavní obsah

Sporné ofsajdy se už na obrazovce nerozebírají. Nesmíme, říkal v přenosu Bosák

Praha

Pitvání sporných ofsajdů, zastavení akce na obrazovce, vložení pomocné linky do záběru? To všechno je minulost! Kdo sledoval poslední kvalifikační bitvu české fotbalové reprezentace s Islandem, to už ví. "Nesmíme," vyjádřil se v průběhu přenosu komentátor České televize Jaromír Bosák. Je to rozhodnutí Evropské fotbalové unie (UEFA), týká se probíhající kvalifikace. V dalších soutěžích zatím nic podobného zaznamenáno nebylo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Komentátor Jaromír Bosák

Článek

Dosud bylo rozebírání záznamu bráno jako běžná služba divákovi u obrazovky. Opakování sporných momentů je samozřejmě zakázáno, a to i v jiných sportech, přímo na velkoplošných obrazovkách na stadiónu. Tam by případnou křivdu mnozí fandové těžko vydýchávali a kdož ví, co všechno by se pak přihodilo. A jak by se s tím vyrovnávali sudí?

Ale u televizních obrazovek, ať se každý rozčiluje a běsní, jak sám uzná za vhodné. Tak to bylo dosud. UEFA teď zavádí nové manýry. A vypadá to podivně. Jakoby cosi chtěla skrývat. Nebo bránit tlaku na sudí?

Přesný důvod zákazu ani Bosák neformuloval. "Zřejmě je to proto, aby rozhodčí nebyli komentátory moc kritizováni," usoudil. "Ale pánové z UEFA trochu zapomínají, že tím koncovým uživatelem je divák, který by rád věděl, jak to celé bylo," vyjádřil se dále komentátor a označil rozhodnutí za hloupost. Z produkce UEFA nikoli první.

Komentátoři si tu a tam sice pustili ústa na špacír, když se jim nabídl pohled na rozhodcovský úlet. Ale nezřídka se snažili vžít do role arbitra s tím, že rozhodování ve zlomku sekundy je proklatě těžké. Teď už je to jinak. Ani komentátoři a s nimi diváci u obrazovek už v kvalifikaci ME nemají možnost prohlížet si opakovaně sporné ofsajdové momenty. Přijde teď opatření na řadu i v pohárových bitvách?

Přenosy z ligových soutěží zatím podobně zasaženy nejsou. Je to patrné při vysílání z nejvyšší domácí soutěže i z lig, které běží na kanálech běžně dostupných v České republice. Ale kdo ví, jestli něco podobného někoho nenapadne v souvislosti s nimi také?

Bude podle vás domácí asociace chtít zavést do české ligy podobné opatření, s jakým přišla UEFA?
Ano, zapadá to do kontextu toho, co se ve fotbale děje
72 %
Ano, ale pod tlakem veřejnosti bude zákaz brzy zrušen
6,2 %
Ne, s tím si nikdo netroufne přijít
4,2 %
Ne, televize si to uhádají, ale bude to tuhý boj
17,6 %
Celkem hlasovalo 13875 čtenářů.

Reklama