Hlavní obsah

Kubo, díky, na Nedvědova slova došlo. Mladá krev pro Vrbu je víc než juniorská medaile

Praha

Porážka na Islandu dala kouči fotbalové reprezentace najevo, že osvěžení kádru je pro podzimní finiš kvalifikace ME 2016 nutné. Domácí šampionát hráčů do 21 let tedy přišel Pavlu Vrbovi jako na zavolanou. Dovalilova lvíčata na něm těsně přišla o semifinále, juniorskou medaili by však měl nahradit efekt mladé krve pro áčko. Pro kvalifikační dvojzápas s Kazachstánem a v Lotyšsku jich Vrba povolal hned šest.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Skalák (druhý zprava) a Martin Frýdek (vpravo) oslavují čtvrtý gól proti Srbům.

Článek

Chtěli medaili, nedosáhli na ni. Toužili po olympiádě, ale také Rio jim uniklo. Přesto vystoupení lvíčat na domácím šampionátu žádný pesimismus nevyvolalo. Naopak. Češi nezvládli jediný ze šesti poločasů, jinak patřili k tomu nejlepšímu, co bylo na šampionátu k vidění.

„Kluci mě příjemně překvapili. Trošku jsem se obával, ale hráli opravdu dobrý fotbal jako celý mančaft. Zasloužili si víc, aspoň baráž o olympiádu. Ale fotbal jim to jednou vrátí, na dalším velkém turnaji. Pro tohle mužstvo je důležitější výkon než výsledek," poukazoval ambasador šampionátu Pavel Nedvěd.

Dobrý ročník pro český fotbal

Také Jakub Dovalil hodnotil vystoupení svého týmu na turnaji především s ohledem na perspektivu. „Mělo dvě roviny - výsledkovou a herní. Účinkování mužstva mě potěšilo, stejně jako hra. Kluci přesvědčili, že v nich má český fotbal dobrý ročník," zdůraznil trenér, než předal štafetu Vítězslavu Lavičkovi.

V tom s ním byl Grande Paolo zajedno. „Tým se mi líbil celkově, jak hráli fotbal. Jen nekopali míče dopředu. Kalas udělá velkou kariéru, Kadeřábek taky, Frýdek odehrál výborný turnaj. Skvělí střední záložníci Petrák a další," jmenoval čelní funkcionář Juventusu.

Po Islandu je třeba impuls

O dva měsíce později se jejich slova začínají naplňovat. Nominace áčka je zpětně poctou pro Dovalilův tým. Pavel Kadeřábek a Ladislav Krejčí už kvalifikaci o EURO dospělých rozjeli od začátku. Brankář Tomáš Koubek, obránce Tomáš Kalas a záložníci Jiří Skalák s Martinem Frýdkem teď doplnili počet bývalých lvíčat na šest.

„Museli jsme reagovat na spoustu zranění, ale přiznávám, že i já sám bych po Islandu nějakou změnu udělal. Rozhodl jsem se také po mistrovství Evropy jedenadvacítek. Někteří kluci podali na šampionátu velmi slušné výkony a pokračují v nich také ve svých klubech," vysvětluje svůj logický tah Pavel Vrba. „Pro nové hráče to může být impuls a pro nás zase pozitivní změna. Věřím, že noví hráči jsou schopní to zvládnout."

Vrba přemýšlel i o dalších

Blízko k nominaci měl třeba také Ondřej Petrák, který je mezi náhradníky. „Přemýšleli jsme asi o šesti jménech ze staré jedenadvacítky," říká Vrba.

A na některé se opravdu dostalo. „Skalák je klíčový hráč Mladé Boleslavi. Bavil jsem se i s jejím trenérem - a můj názor sdílel. V lize je Jirka jeden z mála, co dokáže obejít hráče. Je to navíc univerzál, může hrát zprava i zleva. Z ligy je to první volba, co jsem v hlavě měl," naznačuje Vrba, že nováček Skalák by se klidně mohl rovnou objevit v sestavě.

Univerzálnost může nabídnout rovněž Frýdek. „Je použitelný na více postech, čímž je pro nás také velmi zajímavý. Definitivně jsem se pro něj rozhodl po zápase Sparty v odvetě play off Evropské ligy. Navíc má dlouhodobě dobrou formu," vysvětluje Vrba.

Takže Kubo, díky. Tvoje lvíčata se posouvají do první linie...

Reklama

Související témata: